Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un important director regional al OMS riscă să fie demis pentru rasism şi rele practici

vaticannews
Organizația Mondială a Sănătății oms who

Situaţia directorului regional al OMS pentru Pacificul de Vest, japonezul Takeshi Kasai, acuzat de rasism şi rele practici, este examinată luni şi marţi la Geneva, potrivit mai multor surse concordante, relatează AFP.

Reuniunea Comitetului executiv al OMS privind cazul lui Takeshi Kasai are loc în urma unei recomandări de demitere făcută săptămâna trecută de comitetul regional, au declarat două surse diplomatice pentru AFP.

În octombrie 2021, zeci de angajaţi ai OMS au depus o plângere internă împotriva lui Kasai, care în 2019 a preluat funcţia de şef al biroului OMS pentru zona Pacificului de Vest - care acoperă 37 de ţări, cu 1,9 miliarde de persoane - înainte de a trimite un e-mail la mijlocul lunii ianuarie 2022 către ţările membre ale Comitetului executiv al agenţiei ONU pentru a le alerta, potrivit Agerpres.

Aceştia l-au acuzat pe Kasai de "conducere autoritară şi rasistă", dar şi că a oferit cu regularitate informaţii confidenţiale Ministerului de Externe japonez, că nu a vrut să critice China sau că a "risipit" banii de la donatori.

Aceste acuzaţii grave au fost dezvăluite la sfârşitul lunii ianuarie 2022 de agenţia de presă Associated Press.

Reuniunea de luni şi marţi de la Geneva se desfăşoară "cu uşile închise", a anunţat OMS, şi a fost organizată pentru "a se examina recomandarea Comitetului regional pentru Pacificul de Vest", care s-a reunit cu uşile închise pe 27 şi 28 februarie la Manila, unde se află sediul conducerii biroului regional pentru Pacificul de Vest.

"Până în ultimul moment i-au dat posibilitatea să demisioneze", dar el a refuzat, a declarat una dintre sursele diplomatice.

"Votul a fost foarte strâns, 13-11... au fost o mulţime de telefoane în culise", a adăugat el, spunând că Japonia a făcut lobby pentru ca raportul de investigaţie să nu fie publicat.

Este pentru prima dată când o astfel de situaţie apare la OMS. Agenţia nu a oferit informaţii despre ancheta în curs, dar l-a înlocuit temporar pe Kasai cu directoarea generală adjunctă a OMS, Zsuzsanna Jakab.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.