Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un înalt oficial ucrainean îi pune la punct pe fermierii nemulțumiți: 'Exporturile noastre de produse agricole nu au afectat aceste piețe!'

Michele Ursi / Alamy / Alamy / Profimedia
cereale ucraina

Exporturile ucrainene de produse agricole prin Europa de Est nu au afectat aceste piețe, în pofida protestelor fermierilor, iar relansarea livrărilor via Marea Neagră ar trebui să ajute la calmarea temerilor lor, a spus la Bruxelles un înalt oficial ucrainean, inforemază Rador Radio România.

Taras Kachka, adjunct al ministrului ucrainean al economiei și reprezentant comercial al Kievului, a recunoscut că explozia exporturilor prin Europa de Est cauzată de oprirea livrărilor tradiționale prin porturile de la Marea Neagră, a dat naștere la îngrijorări și critici conform cărora produsele ucrainene nu ar respecta standardele în domeniul securității alimentelor.

Statele vecine Ucrainei, Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria s-au plâns că intrările de produse agricole ucrainene le-au dat peste cap piețele lor, ceea ce a dat naștere la proteste ale fermierilor și transportatorilor. În urmă cu două săptămâni, Comisia Europeană a propus măsuri pentru a limita exporturile Ucrainei de carne de pasăre, ouă și zahăr, cu posibile restricții temporare la alte produse agricole, precum cerealele, scrie agenția Reuters.

Context

Fermierii din Polonia au fost în fruntea opoziției față de cerealele care sosesc din Ucraina vecină, forțând guvernul să se întoarcă la masa negocierilor. În Germania, (fermierii) au blocat autostrăzile, luna trecută, timp de o săptămână, pentru a critica reducerea subvențiilor la motorină. Mii de oameni s-au adunat pe drumul care duce la Poarta Brandenburg din Berlin. Proteste au fost și în România.

În SUA, fermierii se plâng că le subminează prețurile marile companii

În India, care se bazează pe sute de milioane de mici fermieri pentru a se hrăni, prim-ministrul Narendra Modi a încercat să-i liniștească oferindu-le bani și subvenții, dar capitala a fost blocată marți din cauza demonstrațiilor cultivatorilor, iar țara se va confrunta cu o grevă națională pe 16 februarie, organizată de fermieri, sindicate, organizații de femei și studenți.

Luați împreună, fermierii reprezintă o provocare semnificativă pentru guvernele care trebuie să navigheze în tranziția dificilă, dar necesară către o producție alimentară și diete sănătoase și durabile, potrivit lui Chris Hegadorn, profesor de politică alimentară globală la Sciences Po din Paris.

„Poți trăi fără mașină electrică, poți trăi fără telefon mobil, dar nu poți trăi fără fermieri și fără hrana pe care o produc”, a spus Hegadorn, un diplomat american pensionar. „Ar trebui să le acordăm atenție? Absolut."

Cu siguranță oficialii iau notă. În ultimele săptămâni, UE a dat înapoi în privința unora dintre ambițiile sale ecologice cheie în agricultură, sursa a mai mult de o zecime din emisiile de gaze cu efect de seră

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a întâlnit cu industria agricolă pentru a încerca să evite nemulțumirile. În Franța, cel mai mare producător al Europei, guvernul președintelui Emmanuel Macron promite mai mulți bani pentru fermieri și respinge negocierile comerciale ale UE cu țările din America Latină.

Alegerile recente au creat precedente. În Noua Zeelandă, noul guvern al Partidului Național, favorabil fermierilor, a propus să amâne ceea ce urma să fie prima taxă din lume pe emisiile agricole, până în 2030. Planurile de reducere a poluării cu azot în Țările de Jos au dus la proteste paralizante înainte ca fermierii nemulțumiți să-l ajute pe liderul Partidului Libertății, de extremă dreapta, Geert Wilders, să obțină o victorie electorală surpriză anul trecut.

Chiar și în Brazilia, unde liderul naționalist Jair Bolsonaro a pierdut puterea, în ciuda sprijinului fermierilor, sectorul agricol face eforturi pentru a deraia agenda de mediu a președintelui Luiz Inacio Lula da Silva.

Pe hârtie, contribuția agriculturii la economia globală este mică în raport cu serviciile și industria. Agricultura reprezintă mai puțin de 2% din produsul intern brut în UE și doar 1% în SUA, în timp ce angajează aproximativ 3% din forța de muncă în țările cu venituri mari, o tendință în continuă scădere.

Cu toate acestea, agricultura captează atenția mai mult într-o eră a îngrijorării cu privire la aprovizionarea cu alimente și atâta timp cât prețurile rămân o preocupare cheie pentru alegători

Asigurarea hranei la prețuri accesibile pentru populațiile în creștere este esențială, deoarece schimbările climatice afectează recoltele, războiul împiedică accesul la rutele de export și țările pun bariere comerciale.

Trump, care s-a bucurat de un sprijin puternic din partea fermierilor americani, în ciuda războaielor comerciale ale fostului președinte și a mișcărilor de politică extrem de nepopulare care afectează biocombustibilii produși pe bază de culturi agricole, încearcă din nou să valorifice discordia culturală din SUA.

În timp ce obține victorii în alegerile primare republicane de nominalizare, el a câștigat în Iowa, principalul stat producător de porumb. Convenția Națională Republicană, la care nominalizarea va fi decisă oficial, va avea loc în Wisconsin, o fortăreață a producției de lapte. Susținerea din Wisconsin l-a ajutat pe Trump să câștige președinția în urmă cu aproape opt ani, devenind primul candidat republican la președinție care a câștigat în Midwest, din 1984.

Cris Peterson și soțul său, Gary, care dețin și conduc o fermă de lactate, la a cincea generație, în nord-vestul statului Wisconsin, s-au numărat printre alegătorii din statele agricole cruciale care l-au ajutat pe Trump să obțină victoria împotriva lui Hillary Clinton. Atenția constantă a lui Trump pentru agricultură a fost o parte cheie a discursului, a spus ea.

„În toată viața mea, nimeni dintr-o cursă prezidențială sau care a ajuns să fie președinte nu a vorbit vreodată despre fermieri atât de mult ca Donald Trump”, a spus Peterson, care și-a activat alarma pe telefon în fiecare zi la ora 20:00, pentru a-i aminti să se roage pentru Trump în timpul campaniei sale câștigătoare. „Știu că este un mare șmecher de oraș, dar a știut că agricultura este cu adevărat importantă pentru țară.”

Însă, în urmă cu patru ani, Trump a pierdut și în Wisconsin, și locul de la Casa Albă, câștigat de Biden. Dacă va fi numit candidatul republican, la sfârșitul acestui an, Trump va avea din nou nevoie de un sprijin major din partea fermierilor și comunităților rurale, dacă dorește să se întoarcă la Washington.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.