Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un judecător belgian a fost sesizat pentru 'tentativă de asasinat terorist' după fuga unui militar probabil înarmat

judecator justitie

Un judecător de instrucţie a fost sesizat pentru o anchetă pentru "tentativă de asasinat terorist" în Belgia, după fuga unui militar de extremă dreapta probabil înarmat care este de negăsit de câteva zile, a declarat pentru France Presse vineri un purtător de cuvânt al parchetului federal belgian.

Ministrul justiţiei, Vincent Van Quickenborne, a declarat că Jurgen Conings, care a dispărut luni, a petrecut în acea zi "două ore" pe lângă domiciliul uneia dintre ţintele sale potenţiale. Potrivit unor informaţii scrise rămase în urma lui, acest militar de 46 de ani părea hotărât să-i atace pe virologi, scrie Agerpres.ro.

Guvernul belgian a promis vineri să înăsprească regulile de acces la arme pentru militari, pe fondul unei polemici privind deficienţele în supravegherea lui Conings, un instructor al armatei monitorizat de serviciile antiteroriste care a fugit de trei zile.

"Există o deficienţă în procedură", a recunoscut ministrul apărării, Ludivine Dedonder.

Ea s-a angajat să obţină "modificarea legii" pentru a supraveghea mai bine profilul "tuturor" soldaţilor armatei, dincolo de cei 28 aflaţi deja pe radarul informaţiilor militare pentru simpatiile lor pentru extrema dreaptă, cum este cazul lui Jurgen Conings.

"Vreau să se poată face un screening regulat al tuturor militarilor care au acces la locuri sensibile, la informaţii sensibile, dar şi care sunt în posesia armelor", a afirmat ministrul socialist francofon la postul de radio La Premiere (RTBF).

Conings, probabil înarmat şi considerat periculos, era căutat vineri în provincia neerlandofonă Limburg, nu departe de frontiera cu Ţările de Jos.

De miercuri, sute de poliţişti şi de militari au fost desfăşuraţi în şi în jurul parcului naţional Haute-Campine, unde este posibil să se fi ascuns militarul. Poliţişti germani au fost trimişi ca întăriri.

Potrivit unor scrisori găsite de anchetatori, acest bărbat monitorizat pentru că ar fi fost un simpatizant al extremei drepte părea decis să-i atace pe reprezentanţii statului şi pe virologi.

El este suspectat că a sustras mai multe tipuri de arme de foc din unitatea sa înainte de a fugi. Patru lansatoare de rachetă antitanc şi muniţii au fost descoperite marţi în maşina sa abandonată în liziera parcului naţional.

Ludivine Dedonder a dezvăluit joi că militarul a fost sancţionat anul trecut din cauza profilului său radicalizat şi a unor afirmaţii rasiste de pe Facebook. Dar, şi-a exprimat regretul ministrul, "nu a fost suficient" pentru a-l împiedica să aibă acces la lansatoare de rachete şi puşti mitralieră.

Lui i s-a retras "permisul de securitate", dar ca asistent al instructorilor care pregăteau candidaţii pentru misiuni în străinătate "el avea acces la arme şi muniţii", potrivit sursei citate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.