Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un judecător CSM intervine în scandalul acuzaţiilor că şefii IJ urmau să fie 'executați' după controlul la DNA: 'Nu justifică'

csm

Judecătorul CSM, Bogdan Mateescu, a declarat că acuzaţiile potrivit cărora Inspecţia Judiciară ar fi supusă unei "execuţii” după controlul făcut la DNA sunt speculaţii pe care le respinge categoric.

Referitor la raportul privind auditul pentru Inspecţia Judiciară, Bogdan Mateescu a afirmat că acesta este contractat chiar de Inspecţia Judiciară şi, potrivit legii, se întocmeşte obligatoriu în primele trei luni ale anului. Judecătorul CSM a precizat că, din motive bugetare invocate de Inspecţia Judiciară, acesta a fost depus la CSM abia în luna iulie, la o zi după ultima şedinţă de plen anterioară vacanţei judecătoreşti, deşi era finalizat de dinainte.

Citește și: PREMIERĂ în direct la România TV: Victor Ciutacu a vorbit cu un interlop fugit din România și căutat de Poliție

"Am cerut înaintarea raportului de audit încă din luna martie, în mod repetat, iar acest aspect se poate verifica urmărind înregistrările şedinţelor de plen tocmai pentru a realiza o analiză corectă a performanţelor manageriale ale acestei instituţii. Vin dinăuntrul sistemului judiciar şi nu pot ignora o anumită rezervă a colegilor cu privire la aceste «performanţe», faţă de anumite acţiuni ori fapte care au stârnit rumoare în acelaşi sistem judiciar, mi s-a părut şi mi se pare esenţial aşadar ca, potrivit legii, să analizăm instituţional situaţia în deplină cunoştinţă de cauză, sistemul judiciar însuşi având, în opinia mea, nevoie de răspunsuri. Subliniez că raportul de audit este singurul instrument prevăzut de lege pe baza căruia se pot face aprecieri cu privire la activitatea managerială a inspectorului şef şi adjunct, dacă este corespunzătoare sau dacă este necorespunzătoare", a declarat pentru Mediafax judecătorul CSM, Bogdan Mateescu.

Judecătorul CSM a catalogat acuzaţiile potrivit cărora Inspecţia Judiciară ar fi supusă unei "execuţii” după controlul făcut la DNA ca fiind speculaţii.

"Tocmai pentru că am vorbit despre insistenţe repetate, chiar adrese de solicitare instituţionale din partea Consiliului încă din luna martie nu justifică nicio suspiciune de legare a discutării de un – înţeleg – control la vreo instanţă sau vreun parchet, inclusiv DNA. Acestea sunt speculaţii pe care personal le desfid categoric cu toată convingerea. După cum îmi manifest regretul sincer pentru decizia de boicot a colegelor mele, deşi pe fond le respect opinia, pretinzând însă, din această perspectivă, un tratament similar specific relaţiilor dintre magistraţi", a completat Bogdan Mateescu.

Citește și: Mihai Tudose taie în carne vie: Noi DEMITERI, dar și numiri făcute de premier

Judecătoarea Gabriela Baltag, membru în CSM, a arătat, într-un comunicat de presă, că Inspecţia Judiciară va fi supusă unei "execuţii”, după controlul "fără tact şi respect” care a fost făcut la DNA, existând reclamaţii atât din partea conducerii parchetului, cât şi din rândul inspectorilor judiciari.

Presupusa intenţie a CSM de a schimba conducerea Inspecţiei Judiciare a dus, miercuri, la un scandal în cadrul Consiliului. Astfel, cinci judecători ai CSM, printre care şi preşedintele instanţei supreme Cristina Tarcea, susţin că au boicotat şedinţa CSM pentru că "nu este pentru prima dată când argumentul numărului majoritar al voturilor exprimate devine mai puternic decât cel al respectării legii".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.