Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un judecător se opune menţinerii în detenţie pe termen nelimitat a solicitanţilor de azil din SUA

Agerpres
migranti America de sud

O instanţă federală din Seattle, nord-vestul Statelor Unite, a decis marţi că guvernul lui Donald Trump nu poate să menţină în detenţie solicitanţii de azil care au trecut ilegal frontiera fără a le oferi şansa de a fi eliberaţi pe cauţiune, relatează AFP potrivit Agerpres.

La 16 aprilie, ministrul Justiţiei, Bill Barr, a emis o decizie prin care a ordonat judecătorilor care se ocupă de dosare de imigrare să nu mai permită solicitanţilor de azil aflaţi ilegal pe teritoriul american să solicite eliberarea pe cauţiune.

Mai exact, mii de migranţi ar fi putut rămâne în detenţie luni sau chiar ani, timpul în care autorităţile le soluţionează dosarul, ceea ce a provocat preocuparea multor organizaţii pentru apărarea drepturilor civile.

Mai multe dintre acestea, între care ONG-ul American Civil Liberties Union (ACLU), au contestat în justiţie această hotărâre, care intenţionează să-i intimideze pe solicitanţii de azil şi ar urma să intre în vigoare la 15 iulie.

Un judecător federal din Seattle a considerat marţi că decizia Ministerului Justiţiei a încălcat Constituţia Statelor Unite, argumentând că aceasta interzice plasarea în detenţie pe termen nelimitat a persoanelor fără a le oferi posibilitatea de a contesta această măsură.

"Tribunalul a respins cu fermitate această încercare a guvernului Trump de a reţine în mod arbitrar solicitanţi de azil fără un proces", a declarat, potrivit unui comunicat, Michael Tan, unul dintre avocaţii ACLU pentru apărarea drepturilor migranţilor.

"Guvernul ar putea încerca, nu poate eluda Constituţia pentru a-i descuraja şi pedepsi pe solicitanţii de azil care caută protecţie", a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.