stiripesurse.ro

 
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Un libanez arestat în România primește zeci de milioane drept despăgubiri

Un libanez s-a îmbogăţit de pe urma României. A reuşit să pună mâna pe aproape 50 de milioane. Guvernul român l-a despăgubit pe infractorul libanez Hassan Awdi cu sume de 48,7 milioane de lei, după ce bugetul Autoritatății pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a fost suplimentat, printr-un proiect de hotărâre, "din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2015, în vederea plății despăgubirilor acordate de către Curtea de Arbitraj Internaţională a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii”.

Citeşte şi: Grupul Antenna pregătește lansarea a două televiziuni

Infractorul Hassan Awdi, de origine libaneză, a fost despăgubit de statul român cu suma de 48,7 milioane de lei, bani proveniți din fondul de rezervă al Guvernului. Awdi este condamnat laopt ani de închisoare pentru delapidare cu consecințe deosebit de grave, evaziune fiscală și spălare a banilor în dosarul CFR Mesagerie. Premierul Dacian Cioloș a dat o Hotărâre de Guvern prin care a suplimentat cu suma de 48,703 milioane lei bugetul Autorității pentru Administrarea Activelor Statului, instituție care îi datorează întreaga sumă lui Hassan Awdi, în urma controversatei afaceri ’’Rodipet’’. Despăgubirile au fost stabilite de către Curtea de Arbitraj Internațional a Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (ICSID).

Citeşte şi: SCANDAL cu Traian Băsescu: Un lider al partidului spune că pleacă din cauza lui

“Prin hotărârea arbitrală a ICSID, comunicată părților în 2 martie 2015 în dosarul ARB 10/13 în cauza Awdi și alții vs. România, a fost admisă în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanții Hassan Awdi, Enterprise Buisness Consultants, Inc. și Alfa El Corporation vs România. Această hotărâre finalizează un litigiu început în 2010, în baza Acordului privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor, semnat între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii, prin care Hassan Awdi, Enterprise Buisness Consultants, Inc. și Alfa El Corporation au chemat în judecată România”, se menționează în Hotărârea de Guvern. Hassan Awdi și cele două firme au solicitat despăgubiri în valoare de 447 milioane de euro pentru daunele rezultate în urma executării acțiunilor deținute la Rodipet S.A., rezilierea contractului de privatizare a societății, dar și neîndeplinire de către statul român a obligației asumate prin contractul de privatizare. În plus, s-au mai considerat prejudiciați de o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care s-a restituit “Casa Bucur“ către proprietarii de la care fusese naționalizată abuziv, în condițiile în care acest imobil fusese achiziționat de o firmă controlată de Awdi.

Citeşte şi: Putin declară război terorismului şi atrage atenţia: 'Evaluaţi cum trebuie'

Tribunalul Arbitral a respins majoritatea capetelor de acuzare, considerând că statul român a procedat în mod corespunzător la executarea gajului pe acțiunile Rodiped S.A și la rezilierea contractului de privatizare. Dar, Tribunalul a constatat “o încălcare limitată a tratamentului echitabil ce trebuia aplicat investitorilor, respectiv faptul că statul român nu a identificat soluții pentru a rezolva situația generată de declararea, în 7 iulie 2008, de către Curtea Constituțională, a neconstituționalității Legii 442/2004”. Această lege a fost adoptată pentru a crea regimul de concesionare de către Rodiped S.A. a terenurilor pe care se aflau chioșcurile acestei societăți. Pe 21 decembrie 2012, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) i-a trimis în judecată pe Hassan Awdi, Mehdi Awdi, Iordan Bădeanu și Bassam Istanbouly pentru că au încercat să delapideze și să falimenteze compania “CFR Mesagerie”. Toți patru au fost acuzați pentru delapidare cu consecințe deosebit de grave, evaziune fiscală și spălarea banilor.

Citeşte şi: Radu Mazăre revine: Ce anunță fostul primar al Constanței

Potrivit unui comunicat al DIICOT, intenția celor patru afaceriști a fost de a falimenta compania CFR Mesagerie prin transferarea patrimoniului către alte firme controlate de ei, “astfel încât să nu respecte obligațiile asumate prin contractul de privatizare al S.C. CFR Mesagerie S.A”. Pentru a-și duce planul la îndeplinere au fost încheiate mai multe contracte fictive de prestări servicii, în baza cărora au fost înregistrate în contabilitatea companiei mai multe facturi fiscale. Prin această metodă au fost transferate active evaluate de procurori la 3,4 milioane de lei, la care au adăgat un prejudiciu adus statului estimat la 380.000 lei.

Magistrații de la Curtea de Apel București au decis să-l condamne pe Hassan Awdi la opt ani de închisoare, iar pe fratele său, Mehdi Awdi, la șase ani și patru luni. Au mai fost condamnați Bassam Istanbouly la cinci ani de închisoare și Iordan Bădeanu la trei ani și patru luni de pușcărie. Dar, înainte de a se pronunța sentința, frații Mehdi și Hassan Awdi au fugit în țara natală, spun cei de la RealitateaTV.

Citeşte şi: O româncă a dat marea lovitură: A devenit Prima Doamnă a Cataloniei

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.ROFii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.