Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un lider al indigenilor mapuche, condamnat la 23 de ani de închisoare

Daily Monitor
inchisoare detinut penitenciar gratii

Un lider marcant al unui trib de indigeni mapuche din Chile a fost condamnat la peste 20 de ani de închisoare, informează miercuri dpa, potrivit Agerpres.

Hector Llaitul, liderul grupului radical Coordinadora Arauco-Malleco (CAM), a fost condamnat marţi la 23 de ani de închisoare, de un tribunal din oraşul Temuco din sudul statului Chile. El a fost acuzat de ocuparea forţată a unor terenuri, de furt şi de atacarea autorităţilor.

Avocatul său a anunţat că va face apel.

Josefa Ainardi a declarat la postul de radio Cooperativa că cea mai mare parte din pedeapsa cu închisoarea se bazează pe infracţiuni la controversata lege asupra securităţii statului, care fusese folosită împotriva unor oponenţi politici în timpul dictaturii militare a generalului Augusto Pinochet (1973-1990) şi care de atunci nu a mai fost aplicată niciodată.

Membri ai grupului militant mapuche CAM au întreprins în repetate rânduri atacuri asupra unor exploatări forestiere în sudul Chile, au ocupat terenuri şi s-au angajat în confruntări cu poliţia. În ultimii ani, conflictul a escaladat şi mai multe persoane au fost ucise.

Hector "Llaitul este liderul unei organizaţii teroriste care are legături cu furtul de cherestea, precum şi cu traficul de droguri şi de arme", a spus Alejo Apraiz, preşedintele Asociaţiei victimelor violenţei rurale.

Grupuri radicale ale indigenilor mapuche din sudul Chile luptă de decenii pentru restituirea pământurilor lor.

Indigenii mapuche au rezistat mai mult decât aproape orice alt popor indigen în faţa conchistadorilor spanioli şi au avut un teritoriu independent până în secolul al XIX-lea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.