Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un lider al Verzilor din Germania este criticat pentru afirmația sa cu privire la exportul de arme către Ucraina

digi24.ro
Germania

Un lider al Verzilor din Germania, plasaţi pe primul loc în sondaje înaintea alegerilor federale din septembrie, a sugerat în timpul unei vizite în Ucraina că partidul său ar putea fi deschis faţă de exportul de arme către Kiev, transmite marţi dpa.

Declaraţia lui Robert Habeck, copreşedinte a Verzilor, l-a pus însă într-o situaţie dificilă în ţara sa, unde partidele rivale au susţinut că aceasta arată că Verzii nu sunt apţi pentru a guverna, scrie Agerpres.ro.

Exporturile de arme au fost întotdeauna un subiect sensibil pentru Verzi, care au rădăcini pacifiste. Dar posibilitatea ca ei să obţină o putere reală în cadrul unei coaliţii naţionale în urma alegerilor a adus în atenţie multe dintre poziţiile tradiţionale ale partidului, inclusiv în politica externă.

Proiectul de manifest electoral al partidului afirmă că Verzii vor să pună capăt 'exporturilor europene de arme în zone de război şi de criză, prin controale restrictive'.

Marţi, Habeck a declarat însă la postul de radio Deutschlandfunk, după ce s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, că 'nu putem refuza să le acordăm ajutor astfel încât să se poată ajuta ei înşişi, pentru autoapărare'. Acestea ar fi 'arme defensive', a indicat el.

Conflictul din estul Ucrainei dintre militarii ucraineni şi rebelii separatişti proruşi s-a soldat cu circa 13.000 de morţi începând din 2014, conform estimărilor ONU.

După discuţiile cu Zelenski, Habeck a făcut o vizită pe linia frontului din estul ţării.

Cele două partide din marea coaliţie de guvernare de la Berlin, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Partidul Social-Democrat (SPD), l-au criticat pe Habeck. Trimiterea de arme Ucrainei 'ar fi folosită de Rusia drept scuză pentru a-şi trimite propriile trupe' în regiune, a declarat creştin-democratul Juergen Hardt.

La rândul său, social-democratul Rolf Muetzenich a fost de părere că afirmaţia lui Habeck arată cât de 'inapţi pentru guvernare şi nesinceri' sunt Verzii.

Spre deosebire de Germania, Statele Unite au livrat arme Ucrainei şi se aşteaptă suplimentarea acestora după recenta reizbucnire a tensiunilor în estul ţării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.