Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un lider PNL a explicat de ce Budăi NU trebuie să demisioneze: 'Ar fi doar un exces pentru imagine! Nu vom realiza nimic'

Guvernul Romaniei
Marius Budai

„Nu vom realiza nimic dacă mereu când se întâmplă ceva, cerem demisia unui ministru”, declară la RFI vicepreședintele PNL Virgil Guran, în contextul bătrânilor maltratați în azile din jurul Bucureștiului, relatează Mediafax. El crede că "trebuie să mergem cu responsabilitatea la nivelul celui care răspunde direct".

Premierul Marcel Ciolacu a cerut controale în toate centrele sociale, după dezvăluirile privind bătrânii maltratați în azile din zona Capitalei.

Virgil Guran speră ca inspecțiile să nu fie duse într-o extremă: "Eu cred că sunt măsurile imediate, care într-adevăr, trebuie să fie luate. Acuma, bine ar fi fost să se fi prevenit acest lucru, dar cred eu că niște funcționari nu și-au făcut treaba și trebuie să răspundă pentru ceea ce s-a întâmplat. În același timp, cred că trebuie revizuită puțin poate și legislația sau cel puțin normele, pentru că am văzut un lucru deranjant când se acordă aceste autorizații și chiar cunosc cazuri de genul acesta: hotel de patru stele, unde totul era perfect, era să nu-i dea autorizația, pentru că trebuia schimbată mocheta cu nu știu ce fel de linoleum sau ceva de genul acesta, pe când ceea ce am văzut, ororile respective, totuși uite că a funcționat. Deci vor trebui acei funcționari care controlează acum să nu facă exces de zel, să înceapă să închidă cămine care au totul perfect, dar există o normă de asta puțin dusă cu capul, așa cum se întâmplă la noi și închidem pe aceea, dar îi lăsăm pe cei care nu au condiții corespunzătoare".

Reporter: Vorbim de un sistem corupt și inuman, păstorit de ani de zile de clasa politică românească, prin diverși lideri centrali sau locali aflați în cârdășie cu aceste rețele de criminalitate organizată. Clasa politică nu are partea ei de răspundere în acest caz?

Virgil Guran: Există o răspundere generală, pentru că și noi, cei care suntem în politică, trebuie să supraveghem anumite lucruri, să ne interesăm de anumite lucruri, să fim la curent cu ce se întâmplă. Deci putem să spunem că există și din punctul acesta de vedere o vină, dar o legătură cu clasa politică la ce s-a întâmplat acolo nu cred că există (...).

Reporter: Dar cum a fost posibil ca localnicii din Voluntari să știe că e o problemă în acel azil de bătrâni, iar autoritățile locale să nu știe nimic? Apoi, sunt și acele legături directe sau indirecte, care duc către oameni din anturajul Gabrielei Firea. Credeți că au o problemă primarul din Voluntari și doamna Firea?

Virgil Guran: Pe primarul din Voluntari îl cunosc foarte puțin, dar pe Gabriela Firea o cunosc mai bine, suntem colegi în Senat și sunt convins că nu știa despre acest lucru. Chiar dacă este adversar politic pentru mine, eu vă spun că nu putea să aibă legătură cu acest lucru, pentru că o cunosc, știu că empatizează cu oamenii la anumite lucruri. Nu, sub nici o formă nu cred că știa (...). Eu cred că dacă ar fi ajuns la orice organism de presă un localnic să spună, s-ar fi ajuns mult mai repede să se prezinte situația și sunt convins că dacă se mergea la primar sau la Gabriela Firea sau la oricine, s-ar fi luat o măsură.

Reporter: Dar niște informații au apărut în presă de mai mult timp și ele au fost ignorate de autorități. De asta vă întreb dacă dincolo de responsabilitatea penală din acest caz, nu există și autori morali ai acestor abuzuri de neînchipuit. Adică ele s-au petrecut totuși în ograda unor ministere, iar instituțiile din subordine nu și-au făcut treaba.

Virgil Guran: Aici sunt de acord că instituțiile care trebuiau să verifice nu și-au făcut treaba, pentru că există anumiți funcționari care au arondate aceste centre și trebuie să le facă un control periodic. Aici sunt convins că a existat o cârdășie și că există o vină majoră a celor care trebuiau să facă acest lucru (...). Deci cred eu că trebuie să mergem cu responsabilitatea la nivelul celui care răspunde direct. Nu vom realiza nimic dacă de fiecare dată când se întâmplă ceva, cerem să-și dea demisia nu știu ce ministru. N-are cum să le cuprindă pe toate. Trebuie să se înțeleagă în România un lucru și atunci începe să funcționeze treaba: fiecare răspunde de ceea ce face (...).

Reporter: Dar există și autori morali.

Virgil Guran: Dacă se constată că există autori morali, da. Dacă se constată că cineva, chiar politician de vârf sau orice, a cunoscut aceste lucruri cu adevărat și nu a reacționat sub nici o formă, înseamnă că și acel autor moral are o vină și tot din punct de vedere moral trebuie să se retragă (...).

Reporter: Deci nu s-ar impune demiteri la nivel politic înalt?

Virgil Guran: Nu cred că se va rezolva ceva, dacă vor fi demiși oameni care poate sunt capabili și care n-au cunoscut această situație. Va veni altul, care dacă se mai întâmplă ceva, trebuie să-și dea demisia și respectivul. Cred eu că trebuie să axăm lucrurile în așa fel încât orice om răspunde de ceva să aibă această conștiință că răspunde.

Reporter: Deci Marius Budăi nu are o problemă în acest caz?

Virgil Guran: Ce să spun, este în curtea lui, să spunem așa, dar credeți-mă, cunosc ce înseamnă act guvernamental, un ministru chiar nu poate să le cuprindă pe toate. În schimb, într-adevăr, trebuie să ceară celor din subordine să le cuprindă pe toate și să le ceară rapoarte periodice și să trimită Corpul de Control periodic, să verifice dacă acele rapoarte, prin sondaj, sunt în regulă. Dar nu cred că este cazul să se ceară demisia ministrului Budăi pentru acest lucru. Ar fi doar un exces pentru imagine.

Reporter: Dar știți bine că în alte democrații mai avansate, când are loc o tragedie, ministrul își dă demisia, chiar dacă nu el a fost direct responsabil.

Virgil Guran: Da, este adevărat, am văzut că se întâmplă acest lucru. Vă spun, nu știu dacă în felul acesta se rezolvă problemele, s-ar putea un ministru să fie foarte bun și să aibă acest ghinion și după aceea să aducem un ministru mult mai slab și să aibă țara de pierdut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.