Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un lider religios din Iran aruncă în aer situația din zonă: 'Iranul nu se limitează la frontierele sale geografice, toate zonele sunt parte din Iran'

www.aljazeera.com
avion prăbușit Iran

Iranul nu se limitează la frontierele sale "geografice", facţiunile susţinute de Republica islamică în Orientul Mijlociu făcând "toate parte din Iran", a declarat vineri un lider religios iranian în cursul rugăciunii săptămânale, pe fondul tensiunilor exacerbate în regiune, informează AFP.

Potrivit ayatollahului Ahmad Alamolhoda, citat de agenţia Isna, "Iranul, în prezent, nu este doar Iran şi nu se limitează la situarea sa geografică. Al-Hashd al-Shaabi în Irak, Hezbollah în Liban, Ansarullah (numele mişcării rebelilor houthi) în Yemen, Forţele apărării naţionale în Siria, Jihadul Islamic şi Hamas în Palestina, fac parte toate din Iran", informează agerpres.ro.

Citește și: Curtea de Apel a luat decizia- Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea

Un ultraconservator, ayatollahul Alamolhoda este liderul religios al rugăciunilor de vineri în Mashhad (nord-est), al doilea oraş ca mărime din Iran, şi membru al Adunării experţilor, responsabilă de numirea, supervizarea şi eventual demiterea ghidului suprem iranian.

Afirmaţiile sale intervin după o aproape săptămână de la atacurile asupra instalaţiilor petroliere saudite, revendicate de rebelii houthi, dar atribuite Iranului de către Riad şi Washington, ceea ce Teheranul dezminte.

Citește și: Guvernul modifică legea offshore! Ce se întâmplă cu gazele din Marea Neagră

Secretarul de stat american Mike Pompeo, deplasat în Arabia Saudită, a calificat aceste atacuri drept "act de război", afirmând ulterior că ţara ar prefera o "soluţie paşnică" cu Iranul. Riadul a afirmat, la rândul său, că atacurile au fost "sponsorizate incontestabil" de Iran, fără ca totuşi să acuze Republica islamică de lansarea lor de pe propriul teritoriu.

Rebelii houthi au cucerit vaste zone din teritoriul Yemenului şi luptă din 2014 împotriva forţelor guvernamentale, sprijinite de o coaliţie condusă de Arabia Saudită, marele rival regional al Iranului. Teheranul dezminte că le-ar acorda un sprijin militar, afirmând că doar îi susţine politic.

Citește și: Atenție! Mădălin Voicu caracaterizează în termeni duri USR

Al-Hashd al-Shaabi, o alianţă a grupărilor armate şi facţiunilor şiite favorabile Iranului, operează în cadrul armatei în Irak şi dispune de un bloc în parlament.

Hezbollah, mişcarea şiită libaneză, este o piesă grea în viaţa politică libaneză. El este implicat militar în conflictul din Siria, alături de regimul de la Damasc, la fel ca şi Teheranul, care susţine Forţele apărării naţionale, o miliţie proguvernamentală.

Citește și: Curtea de Apel a luat decizia- Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea

"Ştiţi măcar unde se află Iranul? Sudul Libanului nu este Iranul? Hezbollah nu este Iranul? Sudul vostru şi nordul vostru sunt Iranul", a adăugat ayatollahul Alamolhoda, adresându-se în special Riadului, care afirmă că atacurile au venit "din nord".

"Americanii ignoranţi şi mercenarul lor saudit spun că acest lucru a fost făcut de Iran. Toată lumea realizează că ei vor să înşele lumea", a spus el, adăugând ulterior că o lovitură militară împotriva Iranului ar antrena "reducerea la cenuşă a Israelului", inamicul său declarat.

Citește și: Guvernul modifică legea offshore! Ce se întâmplă cu gazele din Marea Neagră .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.