Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un mare TRĂDĂTOR al Americii, însurat cu o româncă RĂPITĂ, A MURIT la Phenian – FOTO

BBC
James Joseph Dresnok

Unul dintre soldaţii americani care au dezertat în urmă cu peste 50 de ani în Coreea de Nord a decedat la Phenian anul trecut, după ce a mărturisit pe patul de moarte ataşamentul său pentru "marele lider Kim Jong-un", au anunţat fiii săi, informează luni AFP, potrivit agerpres.

James Joseph Dresnok făcea parte dintr-un mic grup de soldaţi americani care au evadat în Coreea de Nord în urma războiului din Coreea (1950-1953). El a trecut zona militarizată ce diviza peninsula în 1962, după ce staţionase în Coreea de Sud.

Ulterior, James Joseph Dresnok a apărut în filme de propagandă nord-coreene şi era ultimul caz cunoscut de soldat transfug american în Coreea de Nord, ceilalţi decedând sau fiind autorizaţi să plece.

Citește și: O nouă modificare a Codului Rutier aduce amenzi usturătoare: Ce trebuie să verifice șoferii înainte de a pleca la drum

Într-un interviu video postat vineri pe site-ul nord-coreean Uriminzokkiri, Ted şi James Dresnok confirmă că tatăl lor a murit în noiembrie 2016 în urma unui accident vascular cerebral. Cei doi bărbaţi se exprimă curent în coreeană, cu un puternic accent specific Nordului.

"Tatăl nostru a fost primit în braţele Republicii şi s-a bucurat de iubire şi îngrijire din partea partidului până la decesul lui, la vârsta de 74 de ani", a declarat Ted Dresnkok, cel mai mare dintre cei doi fii. El poartă, la fel ca fratele său, uniforma armatei poporului coreean, ornată cu o insignă pe care figurează fondatorul Coreii de Nord, Kim Ir-Sen, precum şi fiul şi succesorul lui, Kim Jong-Il.

Evocând recenta agravare a tensiunilor între Washington şi Phenian pe marginea programului său balistic şi nuclear, Ted Dresnok, care poartă şi numele nord-coreean Hong Soon-Chol, i-a atenţionat pe "imperialiştii americani" că alimentează o "isterie belicoasă", fără a şti nimic despre armata Coreii de Nord sau despre poporul acestei ţări. Dacă va izbucni un război, "nu vom rata ocazia să radem SUA de pe harta lumii, pentru totdeauna", a declarat el.

"Îl avem pe scumpul nostru lider suprem Kim Jong-Un", adaugă James Dresnok, alias Hong Chol. "Dacă el este de partea noastră, victoria este certă", subliniază el.

Citește și: Un cunoscut site şi-a dat afară aproape toţi angajaţii: Intră în insolvenţă, iar falimentul e aproape

În 2006, James Dresnok senior, zis Joe, a fost subiectul unui document britanic, "A trece frontiera", în care el se declara mulţumit de viaţa sa în Phenian, unde oamenii beneficiază în general de un nivel de viaţă mai bun decât în altă parte în Coreea de Nord. Într-un interviu pentru CBS, el a declarat că nu ar pleca niciodată de la Phenian, "chiar dacă i se va pune pe masă un miliard de dolari de aur".

James Joseph Dresnok a fost căsătorit cu românca Doina Bumbea - o pictoriţă răpită de Phenian în 1978 şi care ar fi murit de cancer în 1997 - iar Ted şi James Dresnok sunt fiii cuplului.

content-image

Tensiunile au escaladat major între Coreea de Nord şi SUA, după ce Phenianul a testat în iulie două rachete balistice intercontinentale. Ca reacţie, preşedintele american, Donald Trump, a ameninţat că va declanşa "focul şi furia" asupra Coreii de Nord, în timp ce Phenianul a replicat promiţând să lanseze o salvă de rachete în apropiere de teritoriul american Guam, în Pacific.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.