Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un medic a ucis nouă într-un centru de îngrijiri paliative: Cazul care oripilează Belgia

Sanador
doctor angiograf spital

Un medic belgian suspectat că ar fi sedat în mod abuziv persoane în vârstă într-un centru de îngrijiri paliative a fost inculpat pentru nouă asasinate de către un judecător din Liege (est), au declarat luni doi avocaţi, relatează AFP, citată de Agerpres.

Decesele s-au produs în 2017 şi 2018. Cazul ar putea ridica problema reglementării acestor sedări, într-o ţară în care eutanasia - legalizată din 2002 - este strict încadrată.

Citește și: EXCLUSIV Detalii despre averea Cristinei Țopescu! Afacerea regretatei jurnaliste, pe minus!

Ancheta judiciară a fost deschisă în urma unui denunţ din partea centrului CHR de Huy, în apropiere de Liege, unde a lucrat medicul, care de atunci a fost demis, a declarat avocatul său Renaud Molders-Pierre, confirmând informaţiile apărute în ziarul Le Soir.

Acuzaţiile de omor au fost pronunţate în două etape - la începutul anului 2019 pentru patru cazuri raportate de spital, apoi în decembrie pentru alte cinci decese considerate suspecte de anchetatori.

Citește și: România, un nou împrumut: Ministerul Finanțelor a luat peste un miliard de lei de la bănci

Medicul, prezentat drept „Denis D.”, 62 de ani, contestă faptele pentru care este acuzat, a spus Molders-Pierre.

„El a considerat că a acţionat întotdeauna în interesul pacienţilor săi”, iar în ceea ce priveşte aceste nouă decese suspecte, ale unor persoane cu vârste între 85 şi 95 de ani, el s-a confruntat „cu o situaţie medicală inextricabilă cu persoane care urmau să moară în scurt timp”, a mai spus avocatul.

Citește și: Moise Guran, pe urmele lui Rareș Bogdan!

Primele patru decese au avut loc în acelaşi week-end, în cursul căruia Denis D. a luat singur decizia de a seda aceste persoane, încălcând procedura internă a spitalului.

Sedarea „paliativă” (profundă) implică administrarea unui medicament pentru a scădea starea de conştienţă şi pentru a calma durerea la pacienţii pentru care niciun alt tratament nu este eficient.

Citește și: Victor Ponta lovește dur Cabinetul Orban! `Ai pentru rachete`

Ea ar trebui rezervată a priori pacienţilor al căror deces este considerat iminent de către medic şi care ar trebui să intervină într-un interval de o săptămână până la două săptămâni, potrivit specialiştilor.

„Alegerea trebuie să rămână a pacientului sau a rudelor sale în ordinea prevăzută de lege (o lege din 2002 privind drepturile pacientului), şi nu cea a medicului”, a declarat Gilles Génicot, profesor în drept medical la Universitatea din Liege.

Citește și: Descoperire șocantă a medicilor! Ce au găsit în stomacul Cristinei Țopescu

În ceea ce-l priveşte pe Denis D., „întrebarea este să ştim dacă cadrul legal a fost respectat”, a declarat un alt avocat, Alexandre Wilmotte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.