Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un medicament folosit pentru diabet ajută la reducerea obezităţii (studiu)

obezitate

Un medicament utilizat pentru diabet poate ajuta persoanele obeze, prin reglarea senzaţiei de foame, să piardă peste 20% din greutate fără intervenţie chirurgicală, ceea ce reprezintă o "descoperire majoră", potrivit unui studiu internaţional publicat joi, relatează AFP, potrivit AGERPRES.

Studiul, realizat în rândul a aproape 2.000 de adulţi din 16 ţări diferite şi publicat de revista medicală americană New England Journal of Medicine, a analizat efectele semaglutidei. Această moleculă este similară cu cea eliberată în sânge de intestin după mese şi, prin urmare, ajută la reducerea senzaţiei de foame şi la creşterea celei de saţietate.

"Trei sferturi dintre persoanele care au primit 2,4 mg de semaglutidă au pierdut peste 10% din greutatea corporală şi mai mult de o treime, peste 20% (din greutatea corporală)", a declarat Rachel Batterham, co-autor al acestui studiu, într-un comunicat publicat de universitatea britanică University College London (UCL), care a participat la cercetare.

"Niciun alt medicament nu a reuşit să producă un asemenea nivel de scădere în greutate - cu adevărat schimbă datele problemei", a precizat profesoara, care conduce Centrul de cercetare dedicat obezităţii din cadrul UCL.

"Pentru prima dată, oamenii pot obţine cu ajutorul medicamentelor ceea ce era posibil doar prin operaţie pentru slăbit", a adăugat ea, referindu-se la "o descoperire majoră pentru îmbunătăţirea sănătăţii persoanelor care suferă de obezitate".

Citește și: Florin Cîțu DĂ BOMBA! PRIMUL SPOR care li se va TĂIA bugetarilor: Am descoperit sporuri de care nu știam că există

Timp de peste 15 luni, participanţii la acest studiu au primit săptămânal o injecţie subcutanată cu semaglutidă sau cu un placebo.

Ajutaţi de dieteticieni pentru a stabili un regim alimentar mai echilibrat şi pentru a face mai multă mişcare, voluntarii trataţi cu semaglutidă au pierdut în medie 15,3 kilograme, faţă de 2,6 kilograme pentru cei care au primit un placebo.

Persoanele care au luat medicamentul au constatat, de asemenea, scăderea grăsimilor din sânge, a nivelului zahărului din sânge şi a tensiunii arteriale, care reprezintă factori de risc pentru bolile de inimă şi diabet.

Întrebat de BBC, dieteticianul britanic Duane Mellor a explicat că medicamentul "oferă o alternativă utilă", însă a avertizat că "pierderea în greutate necesită întotdeauna o schimbare a stilului de viaţă şi că orice astfel de modificare sau medicament poate atrage riscuri şi potenţiale efecte secundare".

În pofida efectelor secundare uşoare şi tranzitorii (greaţă, diaree), semaglutida a fost supusă spre aprobare de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi de autorităţile în domeniu din SUA şi Marea Britanie pentru tratarea obezităţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.