Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un ministru al guvernului japonez şi-a anunţat demisia în urma criticilor privind legăturile sale cu secta Moon

monitoruldeneamt.ro
Japonia steag

Un ministru al guvernului japonez şi-a anunţat demisia luni după critici privind legăturile sale cu secta Moon, un grup religios care face obiectul unei atenţii sporite după asasinarea în luna iulie a fostului prim-ministru Shinzo Abe, relatează AFP.

Daishiro Yamagiwa, ministrul însărcinat cu revitalizarea economică, a declarat presei că nu vrea ca alegaţiile privind legăturile sale cu grupul cunoscut sub numele de Biserica Unificării, pe care nu l-a numit, "să afecteze dezbaterea parlamentară".

Prim-ministrul Fumio Kishida a dispus săptămâna trecută deschiderea unei anchete guvernamentale asupra Bisericii Unificării, în centrul atenţiei în Japonia întrucât bărbatul care l-a asasinat pe Shinzo Abe era pornit împotriva acestui grup, căruia mama sa i-ar fi făcut donaţii foarte importante ce au dus familia la ruină.

Suspectul credea că fostul prim-ministru Abe era apropiat de sectă, potrivit Agerpres.

Grupul a negat comiterea vreunui act ilegal, dar numeroşi foşti membri au criticat public practicile sectei Moon, acuzând-o că impune obiective privind adunarea de donaţii enoriaşilor. Iar dezvăluirile privind legăturile sale cu personalităţi politice de prim-plan în Japonia au contribuit la scăderea cotei de popularitate a guvernului Kishida.

Media locale au evocat în mod repetat în ultimele săptămâni numele lui Yamagiwa în legătură cu grupul religios, în special pentru că ministrul apare într-o fotografie realizată în 2019 în compania mai multor persoane între care şi Hak Ja Han, văduva fondatorului Bisericii Unificării, Sun Myung Moon.

Ministrul, criticat dur în Parlament pe această temă, a recunoscut că el este persoana din fotografie, dar a declarat luni că amintirile sale privind această fotografie sunt "confuze".

El a mai recunoscut anterior că a participat la un eveniment organizat de Biserica Unificării în 2018.

Daishiro Yamagiwa a anunţat că va continua să activeze în Parlamentul japonez.

"Regret profund că participarea mea la mai multe adunări ale organizaţiei au dat credit numitei organizaţii", a spus el.

Din cauza acestor dezvăluiri, "a trebuit să dau explicaţii. În consecinţă, asta a cauzat probleme guvernului", a declarat el, adăugând: "trebuie să-mi asum responsabilităţile şi să mă explic faţă de public".

Premierul Kishida a declarat că a acceptat demisia ministrului şi că va anunţat marţi numele succesorului său.

Ancheta guvernamentală pe care a dispus-o premierul ar putea duce la un ordin de dizolvare a sectei Moon în baza legii privind organizaţiile religioase, care ar face-o să piardă acest statut, precum şi scutirea de taxe, dar ea ar putea să funcţioneze în continuare.

Numai două grupuri religioase în Japonia au fost vizate de un astfel de ordin, dintre care una este secta Aum Shinrikyo, care a comis atentatul cu gaz sarin la metroul din Tokyo în 1995.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.