Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un ministru face un anunţ de ultimă oră: Ce se întâmplă cu serviciul militar obligatoriu

Mihnea Motoc

Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc a deschis un subiect sensibil în cadrul unei emisiuni televizate. Motoc a vorbit din nou despre satisfacerea stagiului militar. Mai este sau nu acesta obligatoriu şi cum poate crea Ministerul său noi locuri de munca? Motoc a spus tot.

Vezi şi: Tăriceanu rupe tăcerea: Ce spune despre alianţa cu PSD şi despre candidatura la Primăria Bucureşti

"Nu ne gandim deloc in momentul acesta să reintroducem stagiul milita obligatoriu, dar suntem foarte preocupati de faptul ca de la suspendarea sa - serviciul militar nu este eliminat, este suspendat – nu am actionat imediat pentru a crea o rezerva in locul militarilor in termen. Am inceput sa facem ceva in acest sens de anul trecut, cand am venit cu o formula adaptata realitatilor din ziua de azi, cu legea rezervistilor voluntari. Legea va intra insa in vigoare de la 1 ianuarie 2017, insa avem pregatite masurile pentru implementarea ei, inclusiv suportul bugetar pentru asigurarea unei formule de pregatire periodica suficienta pentru acesti rezervisti voluntari. Ei sunt de 2 tipuri: unii care au facut serviciul militar, deci au un corp de baza de pregatire, nu e nevoie decat de actualizarea ei, si cei care vin fara background militar si pentru care pregatirea e un pic mai exigenta. Ceea ce inseamna si o stimulare salariala pentru ei. Ii platim cu un anumit procent din salariul mediu pe economie, ei isi continua activitatea acolo unde sunt angajati, dar in perioada de instructie primesc o anumita remuneratie iar cand nu fac instructie primesc un procent din salariul mediu pe economie", a spus Motoc la ProTV în cadrul emisiunii "După 20 de ani".

Vezi şi: Dacian Cioloş e 'încolţit': Cei din sănătate s-au decis să intre în grevă

Acesza a vorbit şi despre lege şi când va intra aceasta în vigoare. "Legea va intra in vigoare de la anul. Orice armata are un potential in rezerva, cred ca vom fi mai limpezi cand incepe aplicarea. Aceasta formula trebuie citita in paralel cu un alt exercitiu pe care l-am lansat, strategia de promovare a profesiei militare, e vorba de cresterea atractivitatii profesiei militare. Speram sa genereze interes atat pentru formula activa cat si pentru potentialii rezervisti militari", a mai spus Motoc.

Vezi şi: O nouă alertă teroristă în Turcia: Un mare derby, anulat de teama unui dezastru

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.