Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un ministru israelian recunoaşte că anexarea Cisiordaniei ar provoca o 'criză imediată' cu SUA

Ministrul apărării israelian, Avigdor Lieberman, a apreciat luni că votarea anexării Cisiordaniei, susţinută de un deputat de dreapta, ar provoca o 'criză imediată' cu SUA, relatează AFP, potrivit agerpres.

'Am primit un mesaj direct foarte clar din partea SUA potrivit căruia aplicarea legislaţiei israeliene în Iudeea şi Samaria (numele dat de israelieni Cisiordaniei) ar provoca o criză imediată cu noua administraţie' americană a preşedintelui Donald Trump, a afirmat Avigdor Lieberman în faţa unei comisii parlamentare.

Citeşte şi: Lovitură de teatru în Franţa: Nou culoar FAVORABIL pentru Marine Le Pen

El a respins astfel afirmaţiile deputatului Miki Zohar din partidul Likud (dreapta), condus de premierul Benjamin Netanyahu, care a declarat duminică pentru un canal de televiziune că 'soluţia a două state (israelian şi palestinian) este moartă'.

'Nu rămâne decât o singură opţiune: un singur stat în care palestinienii ar dispune de toate drepturile, în afară de acela de a vota în Knesset', parlamentul israelian, a adăugat deputatul.

Lieberman, unul dintre cei mai puternici oameni ai coaliţiei guvernamentale, cea mai de dreapta din istoria Israelului, a subliniat de asemenea că anexarea micului teritoriu palestinian, ocupat de o jumătate de secol de armata israeliană, va costa Israelul.

'Din prima zi, Israelul va fi obligat să aloce 20 miliarde de şekeli (5,2 miliarde de dolari) pentru drepturile sociale, indemnizaţii de şomaj, concedii de maternitate pentru 2,7 milioane de palestinieni', a apreciat ministrul apărării. 'Cer în aceste condiţii ca deputaţii să dea dovadă de responsabilitate pentru a evita o criză cu SUA şi a plăti o astfel de sumă', a adăugat liderul partidului naţionalist Israel Beiteinu.

Se INFLAMEAZĂ spiritele. Răspunsul Berlinului la acuzaţiile furibunde ale Turciei

Netanyahu a susţinut public soluţia a două state, dar a făcut referire la aceasta din ce în ce mai puţin în ultimele luni, în timp ce Donald Trump pare să se fi distanţat de ideea creării unui stat palestinian pentru a ajunge la pace în Orientul Mijlociu.

O parte a dreptei dure israeliene susţine o anexare a Cisiordaniei care va începe cu importanta colonie Maale Adoumim situată în apropiere de Ierusalim şi unde trăiesc peste 37.000 de colonişti israelieni.

Un proiect de lege în acest sens figura iniţial pe agenda consiliului de miniştri de duminică, dar examinarea sa a fost amânată pentru o dată care nu a fost precizată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.