Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un muzeu californian poate păstra două tablouri furate de naziști, a hotărât Curtea de Apel a SUA

cotidianul.ro
muzeu expozitie tablouri

Curtea de Apel din Statele Unite a decis luni că Norton Simon Museum poate să păstreze două capodopere ale picturii din secolul al XVI-lea, realizate de un maestru german al Renaşterii, Lucas Cranach cel Bătrân, care îi descrie pe Adam şi Eva şi care au fost furate de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Instanţa federală americană a decis în unanimitate împotriva Marei von Saher, care a dat în judecată acel muzeu din Pasadena în urmă cu 11 ani pentru a solicita restituirea picturilor, preluate de nazişti prin intermediul unei vânzări forţate după ce socrul ei evreu, comerciantul de artă Jacques Goudstikker, a fugit din Olanda în 1940.

Judecătoarea Margaret McKeown a spus că doctrina "actului de stat" a validat vânzarea picturilor în 1966 de Guvernul olandez, care le-a deţinut până atunci, lui George Stroganoff-Scherbatoff, un fost comandant în marina americană şi descendent al aristocraţiei ruse.

Acesta din urmă a vândut picturile în 1971 muzeului Norton Simon din Pasadena, unde au rămas expuse de atunci şi până în prezent.

Mai multe procese au fost iniţiate în instanţe din diverse ţări ale lumii cu scopul de a recupera obiecte de artă furate sau confiscate de nazişti după ce Adolf Hitler a ajuns la putere în Germania în 1933.

Printre acestea se află tablourile pictate de Lucas Cranach cel Bătrân, ce au o înălţime de 190 de centimetri, achiziţionate de mareşalul nazist Hermann Goring cu o sumă infimă în comparaţie cu valoarea lor reală.

În august 2016, John Walter, un judecător districtual din Los Angeles, a decis că picturile aparţin muzeului Norton Simon din Pasadena.

El a spus că potrivit legislaţiei olandeze, picturile au fost considerate proprietatea unui "inamic" al statului, Hermann Goring, iar acest titlu de proprietate a fost transferat Guvernului olandez, care a avut dreptul de a le vinde lui Stroganoff.

Confirmând acea decizie, judecătoarea Margaret McKeown a spus că o eventuală decizie în favoarea lui Saher ar fi necesitat anularea a trei acţiuni oficiale ale guvernului olandez: vânzarea din 1966 către Stroganoff, o decizie din 1999 de a nu o repune în drepturi pe Saher şi o decizie din 2006 potrivit căreia reclamaţia ei a fost "soluţionată".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.