Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un neamț va câștiga lunar de 7 ori mai mult decât un român: Germania majorează salariul minim

incredibilia.ro
portofel bani

Guvernul german a adoptat miercuri un proiect de lege privind majorarea salariului minim orar la 12 euro începând de la 1 octombrie, informează AFP. Cele mai mici salariile lunare din Germania vor ajunge astfel la aproximativ 2.100 de euro, de șapte ori mai mari decât salariul minim încasat de un român de la 1 ianuarie 2022.

Parlamentul german, Bundestag-ul, va trebui să dezbată şi să voteze acest proiect de act normativ înainte de a deveni lege. Măsura va îmbunătăţi remuneraţia pentru aproape 6,2 milioane de salariaţi, dintr-un total de 41,5 milioane salariaţi şi o populaţie activă de 45,2 milioane de persoane la finele lui 2021.

Concret, proiectul de lege prevede o majorare a salariul minim legal în două etape, de la 9,82 euro pe oră până la 10,45 euro pe oră la 1 iulie 2022, iar de la 1 octombrie până la 12 euro pe oră.

De această modificare vor profita în special angajaţii din estul ţării, din landurile fostei RDG, femeile şi în general "cei care au făcut ca ţara să funcţioneze în timpul pandemiei", a comentat ministrul Muncii din Germania, social-democratul Hubertus Heil, într-un comunicat de presă.

Majorarea salariului minim este prevăzută în acordul de coaliţie încheiat de social-democraţi, verzii şi liberalii germani în luna decembrie 2021.

Măsura va duce la creşterea globală a puterii de cumpărare cu 4,8 miliarde de euro în prima economie europeană, a estimat Confederaţia germană a sindicatelor (DBG).

În plus, actul normativ prevede majorarea plafonului de remunerare a aşa-numitelor "mini job-uri", adică munca temporară care este exercitată pe lângă principalul loc de muncă, de la 450 până la 520 de euro pe lună, un aspect criticat de sindicate. Această majorare a plafonului pentru mini job-uri "este fatală" deoarece va consolida munca precară, susţine Christiane Benner, vicepreşedintele sindicatului IG Metall.

În plus, majorarea salariului minim ar putea alimenta de asemenea inflaţia, care a atins deja un nivel record de aproape 5% la finele lui 2021.

"Aceasta va avea probabil un efect notabil asupra preţurilor produselor alimentare", a apreciat miercuri preşedintele Preşedintele Asociaţiei Fermierilor Germani, Joachim Rukwied.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.