Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou acord de cooperare în domeniul apărării a fost semnat între Franța și Arabia Saudită

Assemblée nationale
femei, parlament franta

Franţa şi Arabia Saudită au semnat un nou acord de cooperare în domeniul apărării, la finalul unei vizite întreprinse de ministrul francez al apărării, Florence Parly, sâmbătă şi duminică în regat, informează luni agenţia saudită SPA, citată de AFP, preia Agerpres.

Potrivit aceleiaşi surse, Parly a discutat duminică la Jeddah (vest) cu prinţul moştenitor Mohammad bin Salman, iar acordul semnat se referă la "protecţia datelor clasificate". Niciun alt detaliu nu a fost oferit.

Cu o zi înainte de aceasta, ea a avut o întrevedere cu regele Salman, în timpul căreia au fost evocate "evoluţiile din regiune", potrivit SPA.

La Paris, Ministerul Apărării a precizat că acordul "tehnic" semnat vizează "statutul juridic al schimburilor de informaţii, în mod concret în domeniul securităţii".

Vezi și: Recep Tayyip Erdogan începe astăzi un nou mandat prezidențial, cu puteri sporite

Această vizită a ministrului francez în Arabia Saudită intervine pe fondul unei polemici asupra vânzării de arme franceze către Arabia Saudită. Amnesty International şi alte două ONG-uri au denunţat la 4 iulie continuarea vânzărilor de arme franceze către Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, acuzate de încălcarea dreptului umanitar în Yemen, după publicarea unui raport asupra exporturilor de material militar în 2017.

Potrivit acestui raport, Orientul Mijlociu a reprezentat anul trecut circa 60% din comenzile pentru sisteme de armament franceze, adică 3,9 miliarde de euro dintr-un total de 6,9 miliarde. Dintre aceste ţări, Kuweitul s-a aflat pe primul loc (1,1 miliarde de euro), urmat de Qatar (1,08 miliarde), Emiratele Arabe Unite (701 milioane) şi Arabia Saudită (626 milioane).

După intervenţia, în 2015, a coaliţiei sub comandament saudit în Yemen, menită să-i alunge de acolo pe insurgenţii houthi, conflictul a făcut aproape 10.000 de morţi şi a provocat "cea mai gravă criză umanitară din lume", cu milioane de persoane afectate de foamete, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.