Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou acord de încetare a focului va fi implementat de luni în estul Ucrainei

Arsenalfordemocracy.com
ucraina rusia

Un nou acord de încetare a focului "complet şi atotcuprinzător" va fi implementat de luni în estul Ucrainei, a anunţat miercuri seara administraţia prezidenţială de la Kiev, transmite dpa potrivit Agerpres.

Acordul a fost anunţat mai devreme şi de reprezentanţi ai separatiştilor pro-ruşi din regiunile Doneţk şi Lugansk, acesta venind după ce peste 20 de încercări anterioare de a aplica o încetare a focului "completă" s-au soldat cu un eşec.

Totuşi, un astfel de acord este considerat a fi o precondiţie importantă pentru organizarea unui nou summit consacrat crizei ucrainene.

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au afirmat că vor să-i readucă la masa discuţiilor pe preşedintele rus Vladimir Putin şi cel ucrainean Volodimir Zelenski.

Potrivit rebelilor separatişti, acordul de încetare a focului este însoţit de o serie de acorduri suplimentare, între care unul privind interzicerea folosirii dronelor şi un altul referitor la folosirea armamentului greu.

Aceste clauze ar fi menite să asigure protejarea în mai mare măsură a civililor care trăiesc în preajma liniei frontului, ce se întinde pe circa 450 km. De asemenea, tirurile de ripostă ar urma să fie permise doar la comandă de la cel mai înalt nivel.

Kievul nu a confirmat aceste acorduri suplimentare.

Rebelii pro-ruşi luptă deja de peste şase ani împotriva armatei ucrainene în regiunile Doneţk şi Lugansk, lângă graniţa cu Rusia. Circa 13.000 de oameni au fost ucişi în acest conflict, potrivit estimărilor ONU. Rusia a respins în mod repetat că ar avea vreo implicare directă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.