Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou avertisment al FMI: Gradul de indatorare al marilor economii este uriaș

afaceri crestere

Gradul de indatorare al tarilor continua sa creasca in intreaga lume si in special in tarile bogate, unde se apropie de nivelele inregistrate dupa al Doilea Razboi Mondial, avertizeaza miercuri Fondul Monetar International, citat de AFP.

"In medie, datoria publica depaseste acum nivelul atins in timpul Marii Depresiuni (in anii 1930) si se apropie de nivelul de dupa al Doilea Razboi Mondial", noteaza FMI, in raportul semestrial privind datoria.

Lovite din plin de caderea cotatiilor petrolului, tarile exportatoare se confrunta si ele cu o indatorare in crestere, pentru a-si compensa veniturile, subliniaza raportul, publicat in marja reuniunii de primavara FMI-Banca Mondiala, care are loc la Washington.

Potrivit acestor estimari, datoria producatorilor de aur negru din Maghreb si din Orientul Mijlociu ar urma sa ajunga la 2.000 de miliarde de dolari in urmatorii cinci ani.

"Finantele publice au avut un an dificil. O noua realitate este in curs de aparitie", rezuma Vitor Gaspar, principalul autor al raportului, care subliniaza si impactul incetinirii economiei mondiale. "Riscurile cresc practic peste tot".

Datoria publica ar urma sa atinga astfel in acest an aproape 250% din PIB-ul Japoniei, 133% in Itlaia, 107% in Statele Unite si peste 98% in Franta, potrivit previziunilor FMI. 

Inca o data, FMi cere statelor membre sa fie pregatite sa "raspunda rapid" pentru a sustine cresterea economica si sa "reduca vulnerabilitatile" alimentate de indatorare, recunoscand insa ca marja de manevra este redusa.

"Calendarul electoral si blocajele politice ar putea complica aplicarea masurilor si sa franeze politicile ambitioase in 2016 in mai multe mari economii", adauga FMI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.