Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou caz de spionaj zguduie Germania

cartita spion

Doi presupuşi spioni ruşi au fost arestaţi în Germania pentru că ar fi plănuit atacuri de sabotaj, inclusiv împotriva unor "facilităţi ale forţelor americane", cu scopul de a submina sprijinul militar pentru Ucraina, a anunţat joi biroul procurorului federal german, relatează Reuters, AFP şi EFE, conform Agerpres.

Forţele de ordine au efectuat miercuri percheziţii la locuinţele şi locurile de muncă ale celor doi suspecţi, cu dublă cetăţenie, germană şi rusă, care sunt acuzaţi că lucrau pentru un serviciu secret străin, a anunţat parchetul antiterorist într-un comunicat.

Cei doi bărbaţi sunt suspectaţi că "au activat pentru un serviciu de informaţii străin" în ceea ce procurorii califică drept un "caz deosebit de grav" de spionaj. Cei doi suspecţi ar fi pregătit acte de sabotaj în Germania la ordinul serviciilor secrete ruse şi au fost arestaţi în oraşul Bayreuth, în nordul Bavariei (sud-estul ţării), precizează EFE, citând revista germană Der Spiegel.

Identificaţi ca fiind Dieter S. şi Alexander J., aceştia sunt acuzaţi de activităţi de acţiuni de recunoaştere pentru reperarea unor potenţiale ţinte în vederea atacării lor, între care "facilităţi ale forţelor armate americane" staţionate în Germania.

Explozii și incendii

Principalul acuzat, Dieter S., în vârstă de 39 de ani, făcea schimb de informaţii cu o persoană legată de serviciile secrete ruse încă din octombrie 2023 în vederea unor posibile acte de sabotaj pe teritoriul german.

"Acţiunile vizau în special subminarea sprijinului militar acordat de Germania Ucrainei (pentru ca ea să se apere) împotriva războiului de agresiune rus", au declarat procurorii.

Dieter S. i-ar fi spus persoanei de contact că este pregătit "să comită atacuri cu explozibil şi să provoace incendii criminale în principal împotriva infrastructurilor militare şi obiectivelor industriale în Germania". În acest scop, Dieter S. a adunat informaţii despre potenţiale ţinte, "inclusiv facilităţi ale forţelor armate americane". Alexander J. i s-a alăturat de la sfârşitul lunii martie 2024, potrivit parchetului.

Dieter S. a făcut fotografii şi înregistrări video cu anumite potenţiale ţinte, cum ar fi transporturi şi echipamente militare, iar apoi ar fi transmis aceste informaţii persoanei sale de contact. Acesta este, de asemenea, acuzat de apartenenţă la o organizaţie teroristă străină, procurorii suspectându-l că a fost combatant într-o unitate armată a "Republicii Populare Doneţk" în estul Ucrainei între 2014 şi 2016.

Germania a fost zguduită de mai multe cazuri de presupus spionaj în favoarea Rusiei de la invazia acesteia în Ucraina la începutul anului 2022. Un fost agent secret german este judecat în prezent la Berlin pentru că, în toamna anului 2022, ar fi transmis informaţii clasificate către Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB), acuzaţie pe care el o neagă categoric.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.