Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou contingent militar american va fi desfăşurat în Lituania în luna noiembrie

armata sua militari soldati americani

Un nou contingent militar american va fi desfăşurat în Lituania în luna noiembrie, dar această prezenţă nu este legată de situaţia din Belarus, a anunţat marţi ministrul lituanian al apărării, potrivit Reuters, potrivit Agerpres.

După declanşarea protestelor împotriva preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko în urma câştigării de către acesta a alegerilor prezidenţiale din 9 august considerate fraudate de opoziţie, liderul de la Minsk a acuzat NATO că desfăşoară trupe la graniţa ţării sale. Prin urmare, Lukaşenko şi-a pus jumătate din armată în stare de alertă şi a dispus manevre militare în apropierea graniţelor cu Polonia şi Lituania.

Peste 500 de soldaţi americani, 25 de tancuri Abrams şi 30 de transportoare blindate Bradley vor înlocui un contingent care a fost dislocat pe 4 septembrie pentru o perioadă de două luni aproape de frontiera cu Belarus.

Noul contingent militar american urmează să rămână în Lituania până la jumătatea lunii iunie 2021. Ministrul lituanian al apărării, Raimondas Karoblis, a asigurat că venirea militarilor americani nu are legătură cu situaţia din Belarus. De asemenea, activitatea militară a armatei din Belarus s-a redus comparativ cu manevrele din luna august, a adăugat oficialul lituanian.

''Prezenţa militară americană ne linişteşte, este un factor de descurajare puternic, dar nu este legată specific de situaţia din Belarus, ci mai degrabă de situaţia geopolitică după ce Rusia şi-a început agresiunea în Ucraina şi Georgia'', a explicat ministrul lituanian al apărării.

Şi ambasadorul SUA la Vilnius, Robert Gilchrist, a spus că nu există nicio legătură între această prezenţă a trupelor americane şi Belarus. ''Este vorba despre pregătire, despre colaborarea cu aliaţii noştri. Nu are legătură (cu Belarusul)'', a asigurat diplomatul american''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.