Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou record istoric pentru Republica Moldova. Rezervele valutare ale Băncii Naționale au atins un nou vârf

La finalul lunii august, activele oficiale de rezervă au constituit 4.188 de milioane de dolari în creștere cu peste 122 de milioane de dolari, în decurs de o săptămână, iar de la începutul lunii august rezervele au crescut cu peste 460 de milioane de dolari, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

În consecință, stocul activelor oficiale de rezervă a înregistrat un nou record istoric și sunt cu 115 milioane de dolari mai mari decât precedentul nivel record de 4.073 de miliarde de dolari, atestat acum 10 luni, pe 22 octombrie 2021, transmite mold-street.com.

Din luna mai rezervele valutare au crescut cu peste 850 de milioane de dolari

Majorarea semnificativă a rezervelor valutare are loc urmare a intrării unor bani de la FMI și alte instituții financiare, cât și ca urmare a intervențiilor BNM pe piața valutară.

Menționăm că, după patru luni de scădere continuă a rezervelor valutare cu peste jumătate de miliard de dolari, în luna mai 2022 s-a atestat o inversare a trendului, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

La 5 mai 2022, bunăoară, valoarea activelor oficiale de rezervă era de doar 3,333 miliarde de dolari, iar de atunci s-au majorat cu circa 850 de milioane de dolari.

Prognoza Fondului Monetar Internațional (FMI) arăta că în următorii ani activele oficiale de rezervă ale țării ar putea să scadă până la 3,4 miliarde de dolari în 2026.

De ce avem nevoie de astfel de rezerve

Activele oficiale de rezervă sunt gestionate de banca centrală, pentru susținerea balanței de plăți și, după caz, reglarea dezechilibrelor acesteia, pentru a menține încrederea în moneda națională și în economia națională în general.

Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei prevede că BNM „menține rezervele internaționale la un nivel care, în viziunea sa, este adecvat pentru realizarea politicii monetare și valutare a statului”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.