Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou scandal de documente secrete scurse in presa americana: Programul executiilor cu drone

drone

The Intercept a publicat o serie de documente seecrete care prezinta detalii legate de misiunile dronelor americane, scrie Politico.com. The Intercept afirma ca a obtinut aceste documente de la o sursa din comunitatea de informatii si a decis sa le faca publice astfel incat publicul sa stie cum se iau deciziile in cazul unor atacuri cu drone.

Printre informatiile continute in aceste slide-uri se arata ca un studiu al unitatii de Informatii, Supraveghere si Recunoastere a Pentagonului afirma ca atacurile cu drone se bazeaza adeseori pe informatii fragile si, atunci cand sunt duse la indeplinire, compromit adeseori colectarea de alte informatii.

"Aceasta explozie scandaloasa de liste de supraveghere - de monitorizare de clasare si introducere pe liste, atribuindu-le numere, 'cartonase de baseball', atribuindu-le sentinte la moarte fara nicio informare, pe un camp de batalie global, a fost, inca de la inceput, gresita", a declarat sursa citata.

'Cartonasele de baseball' la care face referinta sursa citata sunt profiluri detaliate ale tintelor potentiale. Potrivit unui slide al ISR din feburarie 2013, presedintele Obama a avut nevoie, in medie, de 58 de zile pentru a autoriza un atac cu drona.

"Oricine e prins in vecinatate e vinovat prin asociere", a spus sursa citata, potrivit Politico.com. 

Cand "o lovitura de drona omoara mai mult decat o persoana, nu e nicio garantie ca acele persoane si-au meritat soarta ... E un imens joc de noroc".

Locul in care au loc aceste atacuri influenteaza viteza de executie. Astfel, in zone de razboi precum Afganistan si Irak, operatiunile decurg mai repede decat in Somalia sau in Yemen. Potrivit raportului, este nevoie in medie de sase ani pentru a stabili daca cineva din Somalia este o tinta si doar putin peste opt luni pentru a ucide o persoana dupa ce presedintele Barack Obama i-a adaugat numele pe lista.

Casa Alba a anuntat pentru prima oara ca recurge la astfel de atacuri in mai 2013, la mai mult de zece ani dupa ce prima drona a efectuat un atac intr-o zona de razboi, in Yemen.

Nu comentam detalii din rapoarte secrete", a declarat un oficial al Departamentului Apararii, pentru the Intercept. 

Documentele in extenso pot fi consultate pe site-ul The Intercept.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.