Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou SCANDAL e pe cale să arunce în aer justiția. Dezvăluiri despre interceptările din dosare

servicii interceptari inregistrari stenograme

Un nou scandal e pe cale să stârnească un adevărat cutremur în justiție. CSM ar putea lua în discuție în curând problema interceptărilor din dosare, operațiuni care se fac de multe ori prin tehnici neortodoxe. Modalitatea procurorilor de a obține mandate de interceptare prin mijloace la limita legii este dezăluită de jurnalistul Cătălin Tache, într-un articol din ziarul Național.

Vezi şi: Ministrul Muncii anunță introducerea IMPOZITULUI pe gospodărie: Este sistemul american

Vezi şi: Ipoteză EXPLOZIVĂ: Elena Udrea îl amenință pe Traian Băsescu cu închisoarea

"Exista informatii ca, in unele cazuri, personaje din lumea interlopa sau inculpati si chiar detinuti din cu totul alte spete, care se aflau sub stricta monitorizare erau pusi sa sune la numerele de telefon ale celor urmariti pana atunci „pe neveu”, fara mandat. Era astfel suficienta o convorbire de jumatate de minut, sub diverse pretexte, pentru ca anchetatorii sa poata sa ceara extinderea mandatului in rem, facand pe inocentii ca nu stiu cu cine si ce anume a vrut sa transmita cei deja interceptati. Iar daca aceasta metoda „neortodoxa” a dat rezultate spectaculoase pana acum, sub motivatia ca „scopul scuza mijloacele”, acum situatia s-ar putea schimba radical. Si dovedirea nelegalitatii obtinerii acestor mandate a ramas ultima sansa de a scapa de condamnari a celor filati pe mandatale obtinute „pe puscariasi”, chiar daca convorbirile ca atare indica probe indubitabile", scrie national.ro.

Potrivit surse citate, persoanele vizate primeau un telefon de la un număr necunoscut, interlocutorul insistând asupra vreunui anunţ sau făcând afirmaâii de genul „rămâne aşa, e cel mai bine, ştie şi omul”, deşi cei apelaţi insistau că este greşeală şi, în cele din urmă, închideau telefonul.

"Tocmai aceste „greseli” au stat la baza demararii unor anchete spectaculoase, fiind fructificate apoi la maxim de cei care le comandau. Si despre care nu se poate spune inca sigur ca apartineau unei anumite sau altei structuri, daca erau ofiteri de informatii, procurori sau politisti judiciari. Cert este ca metoda este folosita de catre unii oameni ai legii atunci cand cercetarile acestora sunt blocate si nu au nici probe suficiente, dar nici nu ii pot convinge pe judecatori sa le accepte cererile de mandate pentru interceptare", mai notează national.ro.

Metoda ar fi fost „brevetată” de cei de la „Doi s’un sfert”, serviciul de informaţii al MAI, însă folosirea acestor „telefoane otrăvite” pare să se fi extins în ultima vreme şi la alte structuri, inclusiv cu sprijinul mai mult sau mai puţin tacit al judecătorilor, care nu mai cereau şi alte amănunte când li se solicita extinderea unui mandat.

"În CSM se vorbeste ca, in curand, unii membri vor pune in discutie si acest „subiect fierbinte”, conjunctura fiind una „favorabila”, dupa ce DNA chiar a contestat la Curtea Constitutionala articolul din Codul penal care prevede ca daca procurorii solicita un mandat de interceptare si le este refuzat, atunci nu mai au nicio alta cale de atac, doar daca apar informatii noi la dosar. Insa reprezentantii magistratilor sunt deja impartiti in doua tabere, cum ne-au obisnuit de altfel in ultima vreme. Astfel, unii spun ca aceasta practica este folosita in toate tarile occidentale si ca aproape ca nu mai conteaza cum sunt obtinute mandatele, atata vreme cat legea permite „jonglerii” la ancheta penala declansata in rem. Si mai ales daca astfel au fost obtinute probe care au dus la finalizarea anchetei. In schimb, cei care se pregatesc sa faca noi dezvaluri incendiare in scandalul interceptarilor sunt convinsi ca, astfel, toate probele obtinute prin fortarea obtinerii unor astfel de mandate sunt caduce", mai scrie sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.