Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou scandal imens în Catalonia: Trei lideri separatişti catalani încarceraţi, Jordi Sanchez, Jordi Cuixart şi Oriol Junqueras, sesizează ONU

Catalan News Monitor
catalonia

Trei membri ai fostului Executiv catalan, încarceraţi, au hotărât să sesizeze grupul de lucru al ONU cu privire la detenţiile arbitrare, au anunţat joi avocaţii lor, la Londra, relatează AFP. ”Detenţia lor de către Spania constituie o insultă la adresa drepturilor omului şi este menită să-i împiedice să-şi joace rolurile de reprezentanţi ai poporului catalan”, a declarat într-o conferinţă de presă Ben Emmerson, avocatul preşedinţiilor asociaţiilor separatiste Jordi Sanchez şi Jordi Cuixart, şi ai fostului vicepreşedinte al Guvernului catalan Oriol Junqueras.

”Acest caz nu este menit să ceară ONU să se pronunţe asupra chestiunii independenţei Cataloniei, ci ca ONU să reafirme că un Guvern nu poate să reprime opozanţi politici printr-o detenţie arbitrară. Spania trebuie să-i elibereze pe aceşti oameni”, a adăugat el. Aceşti trei separatişti sunt urmăriţi de justiţia spaniolă din cauza rolului lor în tentativa de secesiune a Cataloniei care a condus, pe 27 octombrie 2017, la o proclamare unilaterală a unei ”republici catalane”.

Guvernul spaniol a reacţionat imediat şi a plasat regiunea sub tutelă, a destituit Guvernul regional şi a dizolvat Parlamentul catalan, convocând un scrutin regional către sfârşitul lui decembrie, în care separatiştii au obţinut împreună o victorie. Grupul de lucru al ONU cu privire la detenţiile arbitrare face parte din Consiliul Drepturilor Omului şi este alcătuit din experţi din întreaga lume. Ei au ca sarcină să ancheteze cu privire la detenţii arbitrare în întreaga lume. Rezultatele anchetelor lor nu au caracter constrângător.

Emmerson a declarat că aşteaptă o decizie în următoarele ”săptămâni sau luni”. Dacă ea va fi favorabilă, ”noi sperăm că ONU va execita presiunile necesare asupra Spaniei” în vederea eliberării celor trei lideri catalani, a insistat el. Potrivit avocatului, detenţia lor este un ”caz tipic de detenţie arbitrară”, alimentat de ”acuzaţii pur politice”. Contactat de AFP în legătură cu aceste trei dosare, Grupul de lucru, cu sediul la Geneva, nu a dorit să comenteze. Jordi Sanchez şi Jordi Cuixart, preşedinţii asociaşiilor separatiste Adunarea naţională catalană (ANC) şi Omnium Cultural, au fost plasaţi în detenţie pe 17 octombrie 2017.

Fostul vicepreşedinte catalan Oriol Junqueras, care a fost reales deputat regional, a fost încarcerat pe 2 noiembrie 2017. În ianuarie, Curtea Supremă spaniolă a decis să-l menţină în detenţie, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.