Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou scandal zguduie Marea Britanie: se clatină scaunul premierului Theresa May

www.agerpres.ro
Theresa May

Un nou membru al Guvernului britanic riscă să fie demis, pentru că s-a întâlnit în secret cu lideri israelieni, fragilizând şi mai mult poziţia premierului Theresa May, afectată deja de un scandal de hărţuire sexuală şi Brexit, scrie AFP.

Citește și: ALERTĂ - Guvernul a adoptat 'revoluția fiscală', care modifică Codul Fiscal

Citeşte şi: SONDAJ IMAS: Cifre DEVASTATOARE pentru Dragnea şi Tudose. Încrederea în cei doi lideri, ÎN CĂDERE LIBERĂ

Convocată miercuri la Downing Street numărul 10 pentru a da explicaţii, secretara de stat însărcinată cu Dezvoltarea Internaţională Priti Patel a pornit înapoi către Londra, de unde a plecat cu o zi înainte într-un turneu în Africa, au declarat surse guvernamentale pentru AFP, informează News.ro.

O demisie a lui Priti Patel ar constitui a doua plecare din Guvernul conservator într-o săptămână.

Ministrul Apărării Michael Fallon a demisionat pe 1 noiembrie, acuzat într-un scandal de hărţuire sexuală care zguduie clasa politică şi îi vizează, de asemenea, pe un apropiat al lui May, vicepremierul Damian Green, dar şi pe secretarul de stat însărcinat cu Comerţul Internaţional Mark Garnier.

Patel a prezentat scuze, luni, pentru că s-a întâlnit cu o serie de oficiali israelieni, inclusiv cu premierul Benjamin Netanyahu, şi cu reprezentanţi ai unor ONG-uri şi întreprinderi în timpul vacanţei sale în familie, în august, fără să informeze Guvernul în avans.

Niciun reprezentant britanic nu a asistat la aceste întâlniri, în care ea era însoţită cel mai adesea de Stuart Polak, preşedintele onorific al unui grup de lobby pro-Israel - Conservative Friends of Israel.

FINANŢAREA ARMATEI ISRAELIENE

În urma unor presiuni, Patel i-a spus luni lui May că a evocat posibilitatea finanţării asistenţei umanitare oferite unor răniţi sirieni în Platoul Golan - a cărei ocupaţie parţială de către Israel Londra nu o recunoaşte - potrivit Downing Street.

Ea a fost pur şi simplu mustrată de către şefa Guvernului.

Însă, potrivit presei britanice, ministrul a păstrat anumite elemente sub tăcere, ceea ce ar putea să o constrângă pe Theresa May să o dea afară pentru că a purtat această diplomaţie paralelă.

”Nu înţeleg ce trebuie să mai facă ca să fie dată afară”, a declarat un ministru pentru cotidianul The Daily Telegraph, sub protecţia anonimatului.

Priti Patel nu ar fi explicat, în asumarea responsabilităţii, că acest ajutor ar implica finanţarea armatei israeliene, care a permis deja evacuarea a peste 3.100 de răniţi sirieni către spitale israeliene.

Potrivit cotidianului israelian Haaretz, ea ar fi vizitat inclusiv un spital militar de campanie în acest teritoriu.

Ea a omis totodată să menţioneze altă întâlnire, organizată de această dată în septembrie, cu ministrul israelian al Securităţii Interne Gilad Erdan, la Westminster, deşi a recunoscut o întâlnire mai târziu, în acea lună, cu directorul general din Ministerul israelian de Externe Yuval Rotem, la New York.

Erdan a postat însă pe Twitter o fotografie în care apare împreună cu secretara de stat în faţa London Eye, la Londra.

”ÎNCĂLCĂRI GRAVE”

Plecarea acestei fervente susţinătoare a Brexitului ar fragiliza o echipă guvernamentală deja împărţită pe această temă, în contextul în care ea este angajată în negocieri cruciale cu Bruxellesul cu privire la ieşirea din Uniunea Europeană (UE).

Alt nume greu al Executivului, şeful diplomaţiei Boris Johnson, cunoscut din cauza gafelor sale, s-a remarcat săptămâna aceasta după ce a făcut declaraţii considerate ca prejudiciabile unei iraniano-britanice încarcerate în Iran, pe care a fost nevoit să le corecteze marţi.

Partidul Laburist, în opoziţie, a cerut o anchetă cu privire la ceea ce a catalogat drept ”încălcări grave” ale Codului de conduită ministerial de către Priti Patel.

”Privind în urmă, pot să înţeleg că entuziasmul meu (...) poate să fie prost interpretat şi că aceste reuniuni au fost organizate şi raportate într-un mod care nu se încadrează în procedurile obişnuite”, şi-a cerut scuze secretara luni.

Însă comportamentul ei l-a şocat pe ambasadorul Palestinei în Regatul Unit.

Manuel Hassassian a declarat pentru ITV că Priti Patel a acţionat ”în totală contradicţie” cu politica Londrei în favoarea unei soluţii cu două state în Orientul Mijlociu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.