Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou submarin rus, a intrat în Marea Neagra

submarin

Un submarin nou diesel 'Novorossiisk' din proiectul 636.3 'Varsavianka' a intrat miercuri în Marea Neagra, în cadrul eforturilor marinei ruse de a crea o unitate de submarine în aceasta zona, a anuntat un purtator de cuvânt al flotei, Nikolai Voskresenki, citat de agentiile de presa TASS si RIA Novosti.

'Noul submarin diesel al Flotei Marii Negre 'Novorossiisk', care dupa testele de rutina a plecat de la Poliarnîi spre Novorossiisk, a traversat liber strâmtorile Bosfor si Dardanele si a intrat astazi (miercuri) în Marea Neagra', a indicat acesta, adaugând ca, în câteva zile, noul submersibil urmeaza sa ajunga la locul sau permanent de stationare - baza navala din Novorossiisk - port rusesc la Marea Neagra.

Plecat la 10 august din Poliarnîi (regiunea Murmansk/nord-vestul Rusiei), unde a fost supus unei serii de teste, inclusiv tiruri cu rachete de înalta precizie si cu o raza lunga de actiune, submersibilul a traversat strâmtoarea Gibraltar la 26 august si a intrat în Marea Mediterana, provocând un mic incident diplomatic între Marea Britanie si Spania.

Marea Britanie a fost nemultumita de faptul ca guvernul spaniol a permis submarinului rusesc sa se alimenteze în portul strategic Ceuta (oras autonom spaniol în nordul Africii) pe coasta mediteraneana, situat chiar în fata bazei navale britanice din Gibraltar, dupa cum a relatat The Independent la acea vreme.

'Novorossiisk' - considerat unul dintre cele mai silentioase din lume, supranumit 'gaura neagra' - este primul dintr-o serie de sase submersibile din proiectul 636.3 'Varsavianka', construite în mod special pentru Flotei Rusiei din Marea Neagra, ce dispune de doua baze navale - una în Crimeea (peninsula ucraineana anexata în martie 2014 de Rusia) si a doua la Novorossiisk.

Constructia întregii serii de submersibile din acest proiect urmeaza sa se încheie pâna în anul 2016, în cadrul eforturilor Rusiei de a-si consolida fortele navale de la Marea Neagra.

În urma cu an, ministrul apararii rus Serghei Soigu declarase ca Rusia trebuie sa desfasoare o formatiune 'completa si autonoma' în zona Crimeii, ca urmare a crizei din Ucraina si a cresterii prezentei militare straine la frontierele ruse, potrivit RIA Novosti.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.