Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou val de căldură ameninţă să agraveze incendiile din California

Captura AFP
Incendiu California

Un nou val de căldură care va face să crească temperaturile dincolo de pragul de 30 de grade Celsius ar putea face şi mai dificilă lupta pompierilor americani cu incendiile care devastează coasta de vest a Statelor Unite, unde 26 de focare rămân active, iar suprafaţa lor este controlată în proporţie de doar 30%, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Serviciul Naţional de Meteorologie a emis joi o alertă privind creşterea temperaturilor începând de sâmbătă, fenomen care se va prelungi până la începutul lunii octombrie şi care va fi marcat de condiţii dificile în California: absenţa precipitaţiilor şi prezenţa rafalelor de vânt.

Citește și: Fostul senator Gigi Chiru, cercetat pentru luare de mită încă din 2014, ar putea scăpa de acuzații - DNA încearcă a doua oară clasarea dosarului său

În ultimele săptămâni, umiditatea şi câteva precipitaţii au ameliorat situaţia în nordul statului, unde incendiile grave înregistrate din august au provocat apariţia unui nor de poluare cu praf portocaliu deasupra unor zone urbane precum San Francisco. Meteorologii au anunţat pentru următoarele zile vreme uscată, arşiţă şi rafale de vânt în golful San Francisco.

La 200 km distanţă face ravagii incendiul cunoscut sub numele "August Complex", de departe cel mai amplu din istoria Californiei, cu 350.000 de hectare mistuite de flăcări. Potrivit celui mai recent bilanţ al departamentului de pompieri din California, Cal-Fire, focarul general este controlat în proporţie de 50 %, în zona de nord într-un procent de doar 35 %, iar condiţiile meteo ar putea agrava situaţia.

Aproximativ 19.000 pompieri luptă cu flăcările în California pentru a evita ca vântul uscat să extindă şi mai mult flăcările, care au devastat deja o suprafaţă egală cu cea a insulei Puerto Rico şi care au provocat moartea a 26 de persoane, inclusiv a trei pompieri.

O sută de pompieri din Mexic au aterizat miercuri în California pentru a colabora cu autorităţile locale pe parcursul a cel puţin 14 zile. Prima lor misiune va consta în a proteja Sequoia National Park, care, de câteva zile, este ameninţat de apropierea incendiului numit "SQF Complex Fire".

Flăcările au mistuit 58.000 de hectare şi nu au putut fi stăvilite decât în proporţie de 33 %, potrivit celei mai recente actualizări.

Incendiul a distrus şi 200 de construcţii, dintre care majoritatea erau locuinţe.

În sudul statului California se aşteaptă de asemenea temperaturi mari, care vor agrava situaţia în Los Angeles, unde focarul "Bobcat Fire" ameninţă o zonă rezidenţială care numără aproximativ 1.000 de case. "Bobcat Fire" este considerat deja unul dintre cele mai mari din istoria oraşului Los Angeles, după ce s-a extins pe o suprafaţă de 44.000 de hectare. Acel incendiu nu a putut fi controlat decât în proporţie de 50 % şi acest lucru a fost posibil doar datorită ameliorării condiţiilor meteorologice.

Specialiştii prognozau stingerea totală a flăcărilor la sfârşitul lunii septembrie, însă noul val de căldură pune la îndoială acest deziderat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.