Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un număr de opt clinici private au reuşit să obţină avizele DSP pentru a asigura asistenţa stomatologică de urgenţă în această perioadă

Wikipedia
medici spital doctori dentisti

Un număr de opt clinici private au reuşit să obţină avizele DSP pentru a asigura asistenţa stomatologică de urgenţă în această perioadă. DSP a cerut echipamente de protecţie speciale, însă medicii stomatologi se plâng de faptul că legislația este neclară, iar echipamentele sunt scumpe, anunță MEDIAFAX.

Nebulizatoarele, unul dintre echipamentele necesare pentru obținerea acreditării Direcției de Sănătate Publică (DSP), sunt foarte greu de procurat de la firmele furnizoare şi încă nu este clar ce fel de aparate trebuie folosite.

„La una dintre firmele furnizoare lista de aşteptare este de 500. Avem nebulizatoare care sunt certificate ca aparatură medicală şi avem şi nebulizatoare de alt uz, nu sunt bine definite caracteristicile pe care trebuie să le aibe nebulizatorul", spune medicul Ion Nicolescu.

Citește și: Guvernul Orban pregătește măsuri pentru revenirea angajaților la serviciu! În aceste condiții, românilor nu li se va permite accesul la locul de muncă

În alte ţări europene nebulizarea nu este însă obligatorie.

„După fiecare pacient într-un interval de o oră, o oră şi ceva după ce s-a făcut nebulizarea, aerisirea, acel cabinet nu mai poate fi folosit", explică dr. Nicolescu.

Toate echipamentele impuse de autorităţi în cabinet sunt foarte scumpe şi foarte greu de procurat. Pacienţii trebuie să achite şi costul acestora, care este în jur de 400 de lei per pacient, în afară de costul urgenţei.

„Cei care pot implementa normativele de lucru sunt blamaţi şi de către colegi, şi de care pacienţi că impun astfel de preţuri care din păcate sunt extrem de reale”, spune dr. Nicolescu.

Pe de altă parte, protocoalele de igienă stricte deja existente în cabinete ar putea fi suficiente. În acelaşi timp, medicii stomatologi spun că ar trebui definit foarte clar ce anume înseamnă o urgenţă.

„Există protocoalele de igienă, pentru că medicul stomatolog este obişnuit să lucreze în condiţii de risc, vorbim despre hepatită, vorbim despre TBC. Sunt disensiuni la nivel de instituţii, de foruri de conducere, dacă cu adevărat sunt necesare aceste măsuri extreme de siguranţă Autorităţile ar trebui să adapteze această listă a urgenţelor, pentru că o urgenţă mica astăzi pe care nu vrem să o tratăm în cabinetul stomatologic şi o tratăm telefonic poate să devină o urgent cu complicaţii majore. Problema este că nu avem o comunicare clară, nu există informaţii pe site-urile care ne sunt accesibile astfel încât medicii să înţeleagă uşor ceea ce are de făcut astfel încât să nu încalce cadrul legal", spune dr. Luciana Popa, medic specialist endodont.

Citește și: Medicul Monica Pop sare în apărarea lui Adrian Streinu-Cercel: ‘Manevră politică!’

Este adevărat însă că multe clinici nu au cerut să fie avizate pentru urgenţe.

„Foarte multe clinici nu le-au cerut, aşa este. Lucrurile nu sunt foarte mult în plus faţă de activitatea lor obişnuită, faţă de regulile care erau", explică dr. Laura Acatrinei, directorul DSP București.

Cert este că activitatea cabinetelor stomatologice trebuie să reînceapă cât mai curând.

„Această deschidere să se facă într-un mod gradual, pe baza unor norme care să ne ducă încet încet în nişte paşi mai mici, mai mari, depinde de decizia lor, până ajungem la normalitate", spune Dr. Nicolescu.

„Eu aş recomada ca aceste cabinete stomatologice să se deschidă cât mai curând. Nu doar acestea, ci şi alte tipuri de activităţi medicale absolut necesare. Nu este o glumă şi nu vorbim de urgenţe. Se poate ajuge la pierderea dinţilor, copiii poat avea dinţi modificaţi, mestecă mai greu", a declarat în cadrul emisiunii Marius Tuca Show Prof. Dr. Alexandru Rafila.

Citește și: Buletinul de la ora 13:00. Prima prognoză lansată de ministrul Nelu Tătaru s-a adeverit! Câte cazuri de coronavirus avem în România

În urma controalelor efectuate în cabinetele stomatologice echipele DSP au descoperit că multe dintre acestea nu respectau nici regulile de bază, printre care şi prezenţa autorizaţiei de funcţionare şi au dat până acum amenzi de 210.000 lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.