Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un ONG a achiziționat cea mai mare crescătorie de rinoceri din lume, situată în Africa de Sud

www.worldwildlife.org
Rinocer Negru

Cea mai mare crescătorie de rinoceri din lume, aflată în Africa de Sud şi care găzduieşte aproximativ 2.000 de exemplare din această specie decimată de braconaj, a fost cumpărată de ONG-ul African Parks, a anunţat luni organizaţia printr-un comunicat de presă, relatează AFP.

"African Parks a devenit noul proprietar al Platinum Rhino, cea mai mare companie privată din lume specializată în creşterea rinocerilor", a transmis acest ONG, care are legături cu prinţul Harry şi care administrează aproximativ 20 de parcuri naturale de pe continentul african, conform agerpres.

Bogatul om de afaceri sud-african John Hume, în vârstă de 81 de ani, a deschis în 2009 acea crescătorie pe o proprietate ce are suprafaţa de 7.800 de hectare şi se află la mai puţin de 200 de kilometri sud-vest de Johannesburg.

Acuzând costurile exorbitante ale proiectului său, ce viza salvarea unei specii ameninţate cu dispariţia, antreprenorul şi-a scos proprietatea la licitaţie în luna aprilie şi a anunţat atunci că se afla în căutarea unui alt milionar care să preia stabilimentul.

"Însă nicio ofertă nu a fost primită, punându-i pe aceşti rinoceri în mare pericol de a fi braconaţi", afirmă asociaţia African Parks, potrivit căreia a fost "abordată de numeroase persoane din sectorul conservării naturii pentru a găsi o soluţie" şi a primit sprijin din partea Guvernului sud-african.

Africa de Sud găzduieşte aproape 80% din populaţia mondială de rinoceri. Ţara a devenit o destinaţie predilectă a braconajului, un fenomen alimentat de cererea asiatică, unde coarnele de rinocer sunt utilizate în medicina tradiţională datorită presupuselor lor efecte terapeutice şi afrodiziace.

În 2022, 448 de rinoceri au fost ucişi în ţară, potrivit datelor guvernamentale, în pofida măsurilor anti-braconaj consolidate ce au fost implementate în parcurile naţionale.

Cornul de rinocer, compus din cheratină, se vinde cu 60.000 de dolari per kilogram pe piaţa neagră, depăşind preţul cocainei.

Într-un interviu acordat pentru AFP înaintea licitaţiei, John Hume a declarat că a plătit 150 de milioane de dolari de-a lungul anilor, fără să obţină profit, în ambiţiosul său proiect ce vizează salvarea celor mai mari mamifere terestre.

African Parks prevede introducerea în natură a rinocerilor din crescătorie, pe parcursul următorilor 10 ani, mai ales prin transferul lor în diverse zone protejate din Africa.

"Este unul dintre cele mai mari proiecte de 're-sălbăticire' a unei specii de pe continent", a subliniat acest ONG, precizând că obiectivul său este acela de "a scădea riscurile pentru specie în viitor şi de a pune capăt, treptat, proiectului crescătoriei de rinoceri".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.