Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un parlamentar polonez cere Germaniei şi plata reparaţiilor de război, considerând că 'doar scuzele nu sunt suficiente'

wikipedia
primul razboi mondial

Germania trebuie să facă mai mult decât să-şi ceară scuze pentru atrocităţile comise în Polonia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a declarat marţi un parlamentar polonez deţinând o poziţie-cheie, în timp ce a cerut de asemenea plata reparaţiilor, relatează DPA potrivit Agerpres.

"Doar scuzele nu sunt suficiente". "Nu este suficient să spunem ''Ne cerem scuze'', ''Suntem vinovaţi''. Trebuie plătite şi (reparaţii) Poloniei pentru aceste pierderi. Vom ridica în mod constant această revendicare", a declarat Arkadiusz Mularczyk, şeful echipei parlamentare poloneze pentru evaluarea daunelor de război.

Consecinţele războiului sunt încă vizibile în Polonia, de exemplu în starea infrastructurii din oraşe şi sate, a spus parlamentarul vorbind în faţa unei audienţe TV, potrivit website-ului proguvernamental wPolityce.pl.

Echipa parlamentară a lui Mularczyk lucrează la evaluarea pagubelor suferite de Polonia în timpul războiului. Nu a fost încă stabilit un termen pentru publicarea concluziilor echipei.

Comentariile parlamentarului urmează după două discursuri ale preşedintelui german Frank-Walter Steinmeier duminică la Varşovia, în care politicianul şi-a cerut scuze polonezilor pentru atrocităţile din Al Doilea Război Mondial şi a subliniat responsabilitatea Germaniei la 80 de ani de la începutul războiului.

Mai mulţi politicieni polonezi, inclusiv prim-ministrul Mateusz Morawiecki, s-au pronunţat pentru plata către Polonia a unor reparaţii de război din partea Germaniei.

În opinia guvernului german, această chestiune este legal închisă, o poziţie afirmată cel mai recent de ministrul de externe Heiko Maas în timpul vizitei sale la Varşovia în august.

Problema reparaţiilor de război din partea Germaniei a fost repusă pe ordinea de zi în Polonia de când a venit la putere partidul Lege şi Justiţie (PiS) în 2015. PiS conduce în sondajele de opinie înaintea alegerilor generale din 13 octombrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.