Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un pas imens în lumea medicinei: Ce au reuşit specialiştii

rfi.ro
medici

Compania chineză Winsun lansa anul trecut informația că reușise să construiască o clădire cu cinci niveluri utilizând o imprimantă 3D, în 24 de ore, cu numai 4.000 euro. După încălțămintea sport, telefoane și case, totul pare posibil pentru o tehnologie foarte tânără aflată în plină expansiune. Prestigioasa revistă New Scientist a început să vorbească încă din 2011 despre noua revoluție industrială pentru a se referi la imprimantele 3D, iar mai mulți cercetători au anunțat posibilitatea de a imprima organe care să poată fi transplantate omului într-un viitor apropiat, relatează site-ul one.abc.es.

Este greu de spus cu exactitate când se va realiza acest prim transplant și ce organ va fi ales, chiar dacă s-au desfășurat deja cu succes experimente pe animale (rinichi și tiroidă). Cercetătoarea Nieves Cubo de la Universitatea Carlos III din Madrid, specialistă în bioinginerie, aprecia că unul dintre sectoarele în care bioimprimarea poate fi foarte utilă pe termen scurt este cel al pielii și oaselor. Pielea este cel mai mare organ (are aproximativ doi metri pătrați și cântărește până la cinci kilograme) și are rol protector și de menținere a structurii organismului. Posibilitatea de a reface aceste țesuturi dă o speranță de vindecare pacienților cu arsuri grave, în cazul cărora propriile celule nu mai pot regenera pielea afectată.

Cercetătoarea spaniolă, una dintre primele din Spania în domeniul bioimprimării, se arată optimistă în legătură cu posibilitățile acestei noi tehnologii, în pofida dificultății de a găsi materiale stabile pentru fixarea celulelor. Nu există, de exemplu, un material universal care să servească pentru orice tip de țesut. Totuși, "imprimarea 3D ne permite să ne trimitem obiecte. Pot să fac o piesă, să o pun pe Internet și să merg la culcare. În ziua următoare, când mă scol, văd că cineva din altă parte a lumii a modificat-o, a îmbunătățit-o și a pus-o pe Internet", spune Nieves Cubo. Aceste procese, impulsionate de cercetători tineri care încorporează în mod natural colaborarea pe Internet, sunt speranța pentru ca multe lucrări să avanseze mai repede, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.