Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un pictor libanez spune că retragerea lucrărilor sale dintr-o licitaţie a casei Christie's reprezintă o 'discriminare'

bibamagazine.fr
pictura arta artist expozitie tablou pictor

Christie's a retras două tablouri realizate de artistul libanez Ayman Baalbaki de la o vânzare desfăşurată săptămâna aceasta la Londra în urma unor reclamaţii, potrivit unor e-mailuri consultate de Reuters, iar artistul a criticat decizia casei de licitaţii şi a spus că aceasta reprezintă o formă de ''discriminare''.

Este vorba despre lucrările ''Al Moulatham'', care are o înălţime de doi metri şi înfăţişează un personaj înfăşurat într-o eşarfă roşu cu alb, asemănătoare unui keffiyeh, un batic purtat în mod tradiţional în Orientul Mijlociu, şi ''Anonymous'', care face parte dintr-o serie de creaţii realizate de Baalbaki despre protestatari din lumea arabă şi înfăţişează o siluetă purtând o mască de gaze şi o bandană roşie pe care este scris cuvântul arab care semnifică ''revoluţionari''.

Ambele creaţii au fost eliminate din licitaţia Christie's de artă modernă şi contemporană din Orientul Mijlociu. O a treia lucrare semnată de Baalbaki, care înfăţişează steaguri roşii ce par cuprinse de flăcări, a rămas în vânzare.

Un purtător de cuvânt al casei Christie's a spus: ''Deciziile legate de vânzare rămân confidenţiale între Christie's şi vânzători''.

Potrivit unui e-mail datat din 30 octombrie şi consultat de Reuters, ''decizia de a exclude'' cele două lucrări ''s-a bazat pe plângeri'', fără a preciza la ce anume se refereau acele plângeri sau de la cine au venit.

În e-mail se preciza că este vorba despre ''o politică normală'' ce vizează excluderea lucrărilor ''dacă o operă primeşte mai multe reclamaţii'' în scopul evitării ''presei negative''.

Ayman Baalbaki, în vârstă de 48 de ani, a spus că suspectează o legătură între această decizie şi războiul în desfăşurare dintre Israel şi Hamas. Bombardamentele israeliene au dus la moartea a peste 10.000 de persoane în Fâşia Gaza din 7 octombrie, când luptători Hamas au ucis 1.400 de persoane în Israel şi au luat 240 de ostatici.

''Din păcate, este mai mult decât trist că s-a ajuns la acest punct de violare a libertăţii de exprimare - că există în mod clar o astfel de discriminare rasială între o comunitate şi alta'', a declarat artistul libanez într-un interviu acordat pentru Reuters din locuinţa sa din Beirut.

Baalbaki a făcut o comparaţie cu demersul de luna trecută ce viza amânarea unei ceremonii de premiere la Frankfurt a unei scriitoare palestiniene. Organizatorii au spus că au decis să organizeze ceremonia de premiere într-un alt moment, ''într-o atmosferă politică mai puţin tensionată''.

''Când începem să nu mai respectăm libertatea de exprimare în artă, romane, în orice domeniu care are semnificaţie culturală, situaţia degenerează'', a declarat Ayman Baalbaki.

''Oamenii simt că imaginea lor a fost exclusă...'', a adăugat artistul libanez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.