Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un politolog din Uzbekistan, condamnat la 12 ani de închisoare pentru 'înaltă trădare'

gratii

Justiţia uzbecă l-a condamnat pe fostul director al unui institut public de studii la 12 ani de închisoare pentru "înaltă trădare" şi deţinere de arme, a anunţat joi Curtea Supremă a acestei ţări din Asia Centrală, citată de France Presse, potrivit Agerpres.

Rafik Şaifulin, politolog şi fost director al Institutului pentru Studii Strategice şi Interregionale, a fost găsit vinovat luni după un proces ţinut cu uşile închise, potrivit unui comunicat al Curţii Supreme.

Justiţia nu a dezvăluit niciun detaliu asupra acuzaţiilor împotriva lui Şaifulin, despre care se spune că este un apropiat al lui Rustam Innoiatov, fostul şef al serviciilor de securitate uzbece.

Innoiatov, foarte puternic înainte de înlocuirea sa în ianuarie 2018, a fost un fidel al fostului preşedinte Islam Karimov, care a condus ţara cu o mână de fier până la moartea sa în 2016. El este văzut ca un adversar al reformelor de deschidere promovate de noul preşedinte Şavkat Mirzioev.

Citește și: Klaus Iohannis: ‘Începând din 1 iunie se redeschid terasele, se va putea merge la plajă și se pot organiza spectacole în aer liber’

Rafik Şaifulin, care a fost membru al KGB în perioada sovietică, este cunoscut pentru poziţiile sale foarte proruse.

În ultimele luni, justiţia uzbecă a crescut numărul urmăririlor penale pentru "înaltă trădare", o tendinţă pe care activiştii pentru drepturile omului o văd ca pe o continuare a politicii represive din era Karimov.

În ianuarie, un diplomat pensionat a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru "înaltă trădare". Într-un alt caz, renumitul academician Andrei Kubatin a fost eliberat anul trecut după ce fusese condamnat în 2017 la 11 ani de închisoare pentru acuzaţii similare.

După decenii de izolare, Uzbekistanul a început o deschidere lentă cu reforme promovate de preşedintele Şavkat Mirzioev. Deşi organizaţiile internaţionale recunosc progresul, ele consideră că Uzbekistanul încă nu respectă libertăţile fundamentale sau principiile democratice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.