Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un portret al artistului Lucian Freud, pictat de Francis Bacon, a fost vândut la o licitație cu peste 43,3 milioane de lire sterline

Artmark
licitatie

Un portret al artistului britanic Lucian Freud, pictat de bunul său prieten Francis Bacon, a fost vândut miercuri cu peste 43,3 milioane de lire sterline (peste 50 de milioane de euro) la o licitaţie organizată la Londra, informează AFP.

Portretul, care era estimat la 35 de milioane de lire sterline (40 milioane de euro), a constituit piesa centrală a unei licitaţii organizate de casa Sotheby's, în cadrul căreia au fost puse în vânzare şi opere de artă semnate de Andy Warhol, Banksy şi David Hockney, potrivit Agerpres.

În acel portret pe pânză, care a aparţinut unui colecţionar privat european şi care nu a mai fost expus în public din 1965, Lucian Freud priveşte fix spre artistul care l-a pictat, cu pumnii strânşi, în timp ce se pregătea să se ridice de pe o bancă.

"Este o mărturie a capacităţii lui Francis Bacon de a genera emoţie şi de a capta în pictură complexitatea psihicului uman", au declarat reprezentanţii casei Sotheby's.

Pictat de artistul britanic în 1964, la apogeul carierei sale, tabloul ilustrează "puternicul dialog al prieteniei şi al rivalităţii care urma să-i copleşească pe cei doi titani ai artei şi să-i incite să creeze unele dintre cele mai mari opere ale lor", a adăugat casa Sotheby's într-un comunicat.

Lucian Freud şi Francis Bacon, care se cunoscuseră cu 20 de ani mai devreme, au avut parte de o prietenie profundă ce a durat timp de peste patru decenii, până când gelozia şi certurile i-au pus capăt în anii 1980.

Înaintea licitaţiei, Tom Eddison, directorul departamentului de artă contemporană al casei Sotheby's, a declarat că acest portret conţine "20 de ani de istorie, de prietenie, de rivalitate artistică, împletite de la egal la egal".

Francis Bacon l-a pictat pe Lucian Freud, un pictor major din secolul al XX-lea şi nepot al părintelui psihanalizei, Sigmund Freud, de 14 ori, din 1964 până în 1971.

Un triptic dedicat prietenului său a fost adjudecat cu peste 142 de milioane de dolari în 2013 la New York, stabilind un record de preţ pentru operele pictorului britanic.

Născut în 1909 la Dublin, Francis Bacon a murit la Madrid în 1992.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.