Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un posibil efect spectaculos al atitudinii lui Klaus Iohannis

iohannis-romania-insider.com

Un deputat scoate la iveala un posibil deznodamant sociologic spectaculos al atitudinii rezervate a lui Klaus Iohannis in raport cu Victor Ponta.

Deputatul pleaca de la observatia ca pe de-o parte exista o nemultumire cu privire la atitudinea lui Klaus Iohannis si pe de alta parte Iohannis continua sa urce in sondajele de opinie. Din aceasta diferenta deputatul prezice un eveniment social care va mătura PSD.

"Ce anunţă, din punct de vedere sociologic, această dublă tendinţă: (...)

Răspunsul corect e acesta: avem primele simptome ale unui sentiment relativ rar în politică, pe care l-am mai trăit prin 2010 şi 1999 – exasperarea. Aşa cum s-a întâmplat cu Boc-Băsescu în 2010 şi cu Emil Constantinescu-PNŢCD în 1999, are loc o trecere rapidă de la “nu-l vrem pe Ponta” (lucru spus răspicat în noiembrie 2014) la “nu mai putem cu Ponta” şi “scăpaţi-ne cumva de Ponta”. Iar prima fază a decantării acestei exasperari este obida în raport cu acea opţiune politică de la care, în mod firesc, aştepţi soluţii ca să te scape de necaz. În 1999 lumea era supărată pe PSD, insuficient reformat pentru a merita cu adevărat să salveze ţara de CDR, iar în 2010 toţi bodogăneam PSD-PNL pentru că nu găseau soluţii ca să vină de hac echipei Boc-Udrea.

Acest tip de exasperare, care e pe cale de a se limpezi, are însă întotdeauna, logic, două direcţii de dezvoltare: nemulţumirea se radicalizează, depăşeşte punctul aşteptărilor politice (să ne salveze urgent Iliescu de Constantinescu; Antonescu de Băsescu; Iohannis de Ponta!) şi se transformă în protest de stradă; în al doilea rând, principalul actor de Opoziţie (PSD în 1999, USL în 2010, PNL în 2015) captează tot bazinul de nemulţumiţi, în ciuda propriilor fluctuaţii şi ezitări. Două lucruri nu se întâmplă niciodată, cu o tenacitate demnă de ochiul lui Emile Durkheim:

a.  Erodatul politic nu se întoarce de la groapă. Trendul de scădere nu se schimbă – are doar momente de îngheţare asezonate cu speranţă (“O să supravieţuim!”), urmate de noi căderi rapide de 2-3 procente. Dacă Ponta nu va preda guvernarea în acest an, el va deveni un Udrea-Boc versiunea 2016 (...)", ", spune deputatul PNL Ovidiu Raetchi, intr-un editorial publicat in Adevarul.

Sursa foto

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.