Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un primar PNL a fost reținut de procurori: și-ar fi plătit ratele la bancă cu fondurile primăriei / UPDATE

evz.ro
rate banca

Purtătorul de cuvânt al Parchetului a confirmat că primarul comunei Bălţeşti din Prahova, Ion Radu, a fost reţinut de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte într-un dosar ce vizează acuzații de abuz în serviciu, conflict de interese și delapidare, a relatat AGERPRES în cursul zilei de marți.

Potrivit acestuia, în această speţă mai au calitatea de suspect alte patru persoane, fiind vorba despre administratori ai unor societăţi comerciale.

Procurorii au făcut, luni, percheziţii în acest dosar inclusiv la sediul Primăriei Bălţeşti, primarul fiind ulterior dus la audieri.

Primarul liberal și-ar fi plătit ratele la bancă cu fondurile primăriei

 

Potrivit primelor informații, cazurile de corupție care îl implică pe edilul Radu Ion s-au acumulat în ultimii ani, iar acuzațiile aduse la cunoștința anchetatorilor sunt extrem de grave. În această dimineață au avut loc mai multe percheziții la sediul primăriei și la activitățile a patru companii de construcții. Potrivit presei locale, aceste companii ar fi obținut contracte publice în mod complet ilegal, beneficiind de complicitatea autorităților locale.

Se pare că ancheta vizează și implicarea finului primarului, Dragomir Aurel, în presupusele ilegalități comise de edil.

Edilul Radu Ion, acuzat că ar fi dat CAP-ul unor cămătari

 

Anchetatorii au descoperit că primarul Radu Ion  ar fi folosit banii publici din bugetul primăriei pentru a-și plăti ratele bancare, conform surselor citate de Prahova Online. Mai mult,  contractele de lucrări ar fi fost atribuite firmelor sale sau subcontractorilor acestora. Aceste companii au extins influența nu doar în comuna Baltesti, ci și în alte primării din zonă.

Radu Ion are un istoric îndelungat de posibile încălcări ale legii. Dintre scandalurile cu iz penal notabile în care a fost implicat Radu Ion de-a lungul timpului se numără: Vânzarea CAP-ului comunei către cămătari; Frauda electorală, inclusiv votul în locul altor persoane, Concedierea ilegală a secretarului comunei, confirmată de ITM Prahova.

 

UPDATE, ora 15.45: Oficial, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte


La data de 11.03.2024, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte împreună cu organele de cercetare penală din cadrul IJP Prahova - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au efectuat un număr de 11 percheziţii la sediul unor instituţii publice şi la domiciliile unor persoane fizice, fiind puse în executare un număr de 7 mandate de aducere.

La aceeaşi dată s-a dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a suspecţilor:

RADU ION, primar al comunei Bălţeşti, judeţul Prahova, pentru săvârşirea infracţiunilor de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane în formă continuată şi instigare la delapidare în formă continuată,

D.A., administrator în drept al SC R. F. SRL, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane în formă continuată şi delapidare în formă continuată.

De asemenea, procurorii au mai dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspecţii:

 

D.C., administrator în drept al SC A. C. 2019 SRL pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane în formă continuată, şi delapidare în formă continuată,

T.M., administrator în drept al SC I. F. C. SRL pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane în formă continuată,

I. E. R., contabil al SC R. F. SRL şi SC A. C. 2019 SRL pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la delapidare în formă continuată.

 

În fapt, s-a reţinut că:

în calitate de primar şi ordonator de credite al Comunei Bălţeşti, Radu Ion a ordonanţat în perioada 19.01.2018-26.01.2024 un număr de 115 plăţi către SC R. F. SRL, SC A. C. 2019 SRL şi SC I. F. C. SRL în sumă totală de 2.498.972,41 lei, societăţi pe care acesta le administra în fapt,

- în perioada 27.03.2018-23.01.2024, Radu Ion l-a determinat pe D.A. (administrator în drept al SC R. F. SRL) să dispună efectuarea a 96 de plăţi din conturile SC R. F. SRL în valoare totală 237.356,54 lei, iar în perioada 17.09.2020- 26.01.2024 a determinat-o pe D.A. (administrator în drept al SC A. C. 2019 SRL) să dispună efectuarea a 73 de plăţi din conturile SC A. C. 2019 SRL în valoare totală de 714.410,4 lei în favoarea sa, a rudelor şi afinilor săi.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.