Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un procuror şef de secţie va conduce secţia de investigare a unor infracţiuni din Justiţie

Universul Juridic
Parchetul General

Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a decis joi că Secţia de investigare a unor infracţiuni din Justiţie, care ar urma să fie înfiinţată în cadrul Parchetului General, va fi condusă de un procuror şef de secţie şi va funcţiona cu un maxim de 20 de posturi, dintre care 8 procurori. "Secţia este condusă de un procuror şef de secţie, care este numit în funcţie de plenul CSM dintre procurorii ce fac parte din această secţie, în urma unui interviu transmis în direct şi publicat ulterior pe site-ul Consiliului", se arată în textul adoptat de membrii comisiei. Procurorul şef de secţie va avea un adjunct, iar cei doi pot fi revocaţi din funcţie de plenul CSM, conform Agerpres.

"Secţia funcţionează cu un număr maxim de 20 de posturi, din care 8 posturi de procuror şi 12 posturi de personal auxiliar de specialitate", este un alt amendament adoptat de comisie. În scopul efectuării în mod temeinic a activităţii de descoperire şi urmărire a infracţiunilor din competenţa sa, secţia poate folosi specialişti din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte.

Procurorul general stabileşte specialiştii care sprijină activitatea secţiei. Finanţarea secţiei se va face de la bugetul Parchetului de pe lângă Înalta Curte, mai spune proiectul. "Pentru a fi numiţi în cadrul secţiei, procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă cel puţin gradul de parchet de pe lângă curte de apel, o bună pregătire profesională, o conduită ireproşabilă, o vechime de cel mult 18 ani în funcţia de procuror cu minim 4 ani lucraţi efectiv în cadrul unui parchet de pe lângă curte de apel şi să fi fost declaraţi admişi în urma concursului organizat de secţia de procurori a CSM în acest scop", au mai decis parlamentarii.

Comisia parlamentară specială a decis, joi, înfiinţarea Secţiei de investigare a unor infracţiuni din Justiţie în cadrul Parchetului General. "În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înfiinţează şi funcţionează Secţia de investigare a unor infracţiuni din Justiţie, care are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile de corupţie şi cele asimilate acestora, prevăzute de Codul penal şi de Legea 78/2000, infracţiunile de serviciu sau în legătură cu acestea, precum şi infracţiunile contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi de procurorii şi judecătorii militari", este amendamentul votat de membrii comisiei la proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.