Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un profesor din SUA riscă 20 de ani de închisoare pentru că și-a ascuns legăturile cu guvernul chinez

Freepik.com
China SUA

Un profesor de la Universitatea din Kansas riscă 20 de ani de închisoare după ce a fost condamnat pentru fraudă pentru că și-a ascuns legăturile cu guvernul chinez în timp ce lucra la cercetări finanțate de SUA.

Feng "Franklin" Tao, în vârstă de 55 de ani, a fost găsit vinovat pentru trei capete de acuzare pentru fraudă electronică și unul pentru fals în declarații pentru că nu a dezvăluit Universității KU că era angajat cu normă întreagă și la o instituție afiliată guvernului din China, Universitatea Fuzhou, informează dailymail.co.uk.

Universitatea din Kansas (KU) cere membrilor facultății să depună rapoarte anuale în care să detalieze angajările externe și alte potențiale conflicte de interese, dar Tao nu a dezvăluit niciodată că lucra și pentru Universitatea Fuzhou, potrivit Departamentului de Justiție.

Ulterior, acesta a mințit KU pentru a-și ascunde poziția sa în China, spunându-le colegilor din Kansas că s-a mutat în Germania, când de fapt se mutase în Fuzhou pentru a ocupa un post cu normă întreagă la universitatea de acolo.

Profesorul a negat orice infracțiune, iar judecătoarea districtuală americană Julie Robinson a declarat luni că va continua să analizeze cererea apărării de respingere a cazului împotriva sa.

Procesul lui Feng Tao este cel mai recent proces care a avut loc în urma represiunii, acum încheiată, a influenței chineze în cadrul cercetării din SUA, pe fondul preocupărilor legate de spionajul economic și de furtul de proprietate intelectuală.

El a fost unul dintre cei 24 de profesori universitari acuzați în cadrul "Inițiativei China" a Departamentului de Justiție al SUA, care s-a destrămat în urma mai multor urmăriri penale eșuate și a criticilor potrivit cărora aceasta a blocat cercetarea academică și a alimentat prejudecățile față de asiatici.

Tao, care s-a născut în China și s-a mutat în SUA în 2002, a început să lucreze în 2014 la Centrul pentru cataliză benefică pentru mediu al Universității din Kansas la proiecte care implică energia regenerabilă, inclusiv gazele de șist, finanțate de Departamentul pentru Energie (DOE) și de Fundația Națională pentru Știință (NSF).

Procurorii au susținut că, în 2018, Tao a semnat un contract pe cinci ani cu Universitatea Fuzhou din China, care prevedea că acesta trebuia să fie angajat cu normă întreagă la catedra Changjiang, după ce a aplicat pentru a participa la unul dintre "planurile de talente" ale Chinei.

Ca parte a programului respectiv, el a călătorit în China pentru a înființa un laborator și a recruta personal pentru Universitatea Fuzhou, spunând Universității din Kansas că se află în schimb în Germania.

Departamentul de Justiție acuză China că folosește aceste programe pentru a atrage cercetători străini care să îi împărtășească cunoștințele.

Tao riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare federală și o amendă de până la 250.000 de dolari, a precizat DOJ într-un comunicat de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.