Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un profesor român de la Oxford știe soluția pentru a opri Rusia: ce înseamnă conceptul Pax Europaea

euvsdisinfo.eu
razboi rusia lupte

Profesorul român la Universitatea Oxford, Corneliu Bjola, susține că descurajarea Rusiei pentru a nu avansa și mai puternic în Europa ar fi revenirea la atitudinea din timpul Războiului Rece. El lansează conceptul de Pax Europaea, care înseamnă un nou sistem de securitate în Europa, care ține cont de faptul că Rusia este un stat agresor.

„Prevenirea unei noi agresiuni este la fel de importantă. O înghețare a conflictului în Ucraina ar permite Rusiei, după modelul deja testat în Transnistria și Georgia, să se regrupeze și să încerce din nou, în câțiva ani, în circumstanțe pe care le poate considera favorabile, să reînceapă campania sa neocolonială de agresiune în Europa de Est.

De aceea, este important ca Ucraina să aibă posibilitatea de a se apăra în fața oricărui fel de atac în viitor. Summitul NATO de la Vilnius este așteptat să înceapă să contureze o direcție care să permită crearea unui astfel de sistem în următorii ani. Deocamdată, nu există un consens pentru admiterea rapidă în NATO, dar este posibil să i se ofere anumite tipuri de garanții. Tipul de garanții și condițiile de activare sunt foarte importante de negociat, si mă aștept ca țările nordice, Marea Britanie și cele din est să fie foarte active în acest sens”, a explicat Corneliu Bjola, într-un interviu pentru Adevărul.

Pax Europaea și reînvierea Războiului Rece

„Pe scurt, acesta este momentul în care o nouă arhitectură de securitate în Europa, pe care aș numi-o , începe să fie construită. Un sistem de securitate în care Rusia va fi tratată, așa cum a fost în timpul Războiului Rece, ca un adversar agresiv, iar tendințele sale expansioniste vor trebui să fie stopate prompt, eficient și pe termen lung”, susține specialistul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.