Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un profesor universitar dă bomba: Exercițiile fizice sunt la fel de eficiente împotriva coronavirusului ca vaccinurile

Reebok
Sneaker pantofi sport adidasi

Medicul şi conferenţiarul universitar Bogdan-Alexandru Hagiu, de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii ''Alexandru Ioan Cuza'' din Iaşi, susţine, pe baza datelor din literatura de specialitate, că exerciţiile fizice moderate pot fi aproape la fel de eficiente în prevenirea formelor grave de COVID-19 ca un vaccin.

"Exerciţiile fizice de intensitate moderată pot fi aproape la fel de eficiente în prevenirea formelor grave de COVID-19 ca un vaccin. Numeroase lucrări ştiinţifice din toată lumea argumentează această afirmaţie. Brandenburg, în 2021, a publicat un studiu ce arată un procent de prevenţie a formelor spitalizabile de 64% sau chiar 78%. În Statele Unite, aceste exerciţii fizice au fost recomandate ca profilaxie secundară, după vaccinare. Avantajul exerciţiilor fizice este că eficienţa lor în prevenirea formelor grave ale bolii nu diminuează în timp. Ba chiar este asigurată o rezervă antiinflamatorie timp de două săptămâni după încetarea practicării exerciţiilor", a declarat Hagiu pentru AGERPRES.

Prima ipoteză medicală care a susţinut posibilitatea prevenţiei formelor spitalizabile de COVID-19 prin biogeneză mitocondrială indusă de efort fizic moderat a fost publicată în august 2020 de către conferenţiarul Bogdan-Alexandru Hagiu, înaintea începerii vaccinării pe scară largă.

"A urmat, anul trecut, tot sub semnătura mea, un articol cu factor de impact 4,41, apărut în Medical Hypotheses, care descrie un mecanism ipotetic de 'spălare' a virusului din vasele de sânge sub acţiunea exerciţiilor fizice de intensitate moderată. Un aspect important din articolul menţionat este că, teoretic, exerciţiile fizice de intensitate moderată au aceeaşi eficienţă pentru toate tulpinile de SARS-CoV-2, deci acest tip de profilaxie ar putea fi folosit în special în perioadele în care este nevoie de un vaccin actualizat. Este de menţionat că noua variantă BA.2.75 reuşeşte să eludeze toate terapiile cu anticorpi monoclonali aprobate. Important este şi faptul că de acest tip de profilaxie pot beneficia nu numai oamenii sănătoşi, dar şi suferinzii de diabet, hipertensiune, poliartită reumatoidă, insuficienţă renală cronică, ba chiar şi HIV. Trebuie precizat însă că activitatea fizică nu previne decât în mică măsură infectarea cu virusul ucigaş, doar 10%, deci nu poate înlocui un vaccin adecvat", a adăugat medicul şi conferenţiarul universitar Bogdan-Alexandru Hagiu.

Bogdan-Alexandru Hagiu este realizatorul unui articol de tip revizie, prezentat în una dintre cele mai prestigioase publicaţii din domeniu - Journal of Pharmaceutical Research International, prin care arată că mitocondriile, organite celulare ce produc energie, sunt atacate de virusul SARS-CoV-2, ceea ce poate duce la forme grave ale infecţiei, iar practicarea exerciţiilor fizice, mai ales a celor de anduranţă, le îmbunătăţeşte funcţionalitatea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.