Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un program de protecţie a tinerilor imigranţi, inițiat în timpul perioadei Obama, a fost blocat de o decizie a instanţei

imigranti USA

O curte de apel a declarat miercuri 'ilegal' un program-far al perioadei Obama, aşa-numitul 'Dreamers', care oferea protecţie persoanelor ajunse clandestin în SUA când erau minori, relatează AFP, care precizează că decizia nu anulează drepturile beneficiarilor actuali.

Judecătorii au confirmat o decizie de primă instanţă care limita zona de aplicare a programului, blocând astfel orice nouă cerere, însă au menţinut statutul a circa 600.000 de tineri care beneficiază deja de el, potrivit Agerpres.

Curtea de Apel retrimite hotărârea la prima instanţă, în special sarcina de a analiza noua versiune a acestui program, numită DACA, propusă de administraţia Biden în august.

Preşedintele Joe Biden s-a declarat dezamăgit de această decizie care, în opinia sa, presupune că viaţa persoanelor vizate de programul 'Dreamers' rămâne "incertă".

"Decizia de astăzi este rezultatul eforturilor continue ale unor reprezentanţi ai statelor republicane de a-i priva pe beneficiarii DACA de protecţie şi de autorizaţia de muncă pe care mulţi o deţin deja de peste un deceniu", a precizat el într-un comunicat.

"Este timpul ca Congresul să adopte măsuri de protecţie permanentă pentru Dreamers, inclusiv o cale spre cetăţenie", a adăugat el.

Introdus în 2012 în timpul preşedintelui democrat Barack Obama, programul are ca scop să îi protejeze de expulzare pe aşa-numiţii 'dreamers' ('visători'), intraţi clandestin când erau copii în SUA, unde trăiesc de atunci.

Însă preşedintele republican Donald Trump l-a anulat în 2017, deschizând o perioadă de mare incertitudine pentru aceşti tineri adulţi de sub 30 de ani. În iunie 2020, Curtea Supremă a SUA a validat totuşi programul, dându-i o lovitură lui Trump.

Însă, întrucât şi-a bazat decizia pe chestiuni de procedură, Curtea Supremă nu a închis complet lupta judiciară.

În iulie 2021, un judecător a invalidat parţial programul, spunând că fostul preşedinte democrat şi-a depăşit puterile acţionând prin decret, după ce a eşuat în a obţine adoptarea reformei în Congres. Aceasta este decizia care, contestată de administraţia Biden, a fost confirmată miercuri.

Programul împiedică expulzarea beneficiarilor şi le oferă acestora un număr de securitate socială, element indispensabil pentru a lucra, a conduce sau a studia în SUA.

Secretarul pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, s-a declarat miercuri seară "profund dezamăgit" de această decizie şi a făcut apel din nou la Congres să legifereze pentru ca programul să fie inclus în lege.

Camera Reprezentanţilor, cu majoritate democrată, a adoptat deja un text de lege, însă republicanii, care dispun de o minoritate de blocaj în Congres, se opun dispoziţiilor reformei, ceea ce face puţin probabilă adoptarea sa în această formă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.