Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un raport al Consiliului Europei arată precaritatea în care trăiesc refugiaţii sirieni în Turcia

refugiati-465x215

Copii care muncesc, căsătorii precoce motivate de sărăcie, condiţii de viaţă precare - un raport publicat marţi de Consiliul Europei indică dificultăţile cu care se confruntă sirienii care trăiesc în afara taberelor de refugiaţi din Turcia, relatează AFP. 

În acest raport, reprezentantul special al secretarului general al Consiliului Europei (CoE) pentru migraţie şi refugiaţi în Turcia, Thomas Bocek, subliniază că "refugiaţii sirieni, solicitanţii de protecţie internaţională şi beneficiarii şi titularii de permise de şedere 'umanitare' locuiesc, în marea lor majoritate, în exteriorul taberelor". 

Aceste persoane nu primesc "nici adăpost, nici ajutor financiar pentru a-şi găsi locuinţă", ceea ce a dus la "sărăcirea a mii de refugiaţi, pe care creşterea rapidă a chiriilor din cauza numărului mare de noi sosiţi nu face decât să o agraveze", a deplâns el. 

În acest context "numărul de copii sirieni care muncesc, în special în industria textilă şi în agricultură, a explodat", indică raportul, care acuză faptul că "expunerea copiilor la pericole fizice şi morale face să apese o gravă ameninţare asupra drepturilor lor cele mai importante". 

El face apel la autorităţile turce să depună eforturi pentru şcolarizarea acestor copii, acordându-le ajutor financiar părinţilor care acceptă această şcolarizare. 

Thomas Bocek evidenţiază şi numărul crescând de căsătorii în care sunt implicate adolescente mai mici de 15 ani şi spune că sărăcia a numeroase familii duce la un trafic cu copii de migranţi. 

Oficialul CoE a făcut apel la autorităţile turce să mobilizeze resursele necesare pentru a le permite victimelor abuzurilor să beneficieze de servicii medicale, psiho-sociale şi juridice. 

Turcia primeşte pe teritoriul său cel mai mare număr de refugiaţi din lume: 3,1 milioane de persoane, printre care 2,75 milioane de sirieni, potrivit raportului. 

De asemenea, Bocek şi-a exprimat îngrijorarea în privinţa faptului că refugiaţii şi solicitanţii de azil nu au acces decât la îngrijiri medicale de urgenţă, care exclud îngrijirile obstetrice şi naşterile în spital. "Acest lucru este foarte preocupant, ţinând cont de numărul ridicat de naşteri în rândul refugiaţilor", a subliniat el.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.