Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un raport al mai multor instituții federale contrazice poziția lui Trump - Schimbările climatice vor provoca daune în valoare de sute de miliarde de dolari

incalzirea globala

Dezastrele naturale provocate de schimbările climatice vor provoca daune în valoare de sute de miliarde de dolari în Statele Unite până la finalul secolului, potrivit unui raport al mai multor instituții federale americane, ce contrazice poziția Administrației Trump în privința protecție mediului, informează mediafax.

Raportul, publicat vineri, a fost întocmit cu sprijinul mai multor instituţii federale, precum NASA sau Departamentul Agriculturii, şi prezintă efectele probabile ale schimbărilor climatice asupra întregii societăţi americane, potrivit agenţiilor Reuters şi The Associated Press.

Schimbările climatice vor afecta în mod special persoanele sărace, vor submina sănătatea populației, vor avaria infrastructura și vor genera costuri suplimentare în multe sectoare economice, de la agricultură la producția de energie, se arată în raport.

Condițiile meteorologice extreme "au devenit deja mai frecvente, intense sau au o durată mai mare", afirmă autorii raportului, precizând că dezastrele naturale înregistrate în Statele Unite în ultimii ani au provocat daune materiale record.

Raportul evidențiază impactul utilizării cărbunelui, petrolului și gazului natural asupra populației și economiei americane.

Creșterea nivelului de poluare a aerului și încălzirea globală cauzează probleme cardiace și pulmonare, apar mai multe boli transmise de insecte, se înregistrează mai multe decese din cauza caniculei și tot mai multe persoane dezvoltă alergii.

Potrivit raportului, "condițiile mai calde și mai uscate au contribuit la creșterea numărului de incendii forestiere majore în vestul Statelor Unite și Alaska".

Statul american California se confruntă de peste două săptămâni cu incendii de vegetație devastatoare care până în acest moment s-au soldat cu 84 de morți. Președintele Trump a afirmat că o mai bună gestionare a zonelor forestiere ar fi putut limita efectele incendiilor de vegetație.

"Se estimează că pierderile anuale în unele sectoare economice vor ajunge la sute de miliarde de dolari până la sfârșitul secolului - mai mult decât produsul intern brut (PIB) din prezent al multor state din cadrul SUA", se arată în raport.

"Riscurile viitoare din cauza schimbărilor climatice depind în principal de deciziile pe care le luăm astăzi", concluzionează autorii.

Raportul întărește concluzia unui studiu de anul trecut potrivit căruia oamenii sunt principalul motor al încălzirii globale.

"Fără gazele de seră, forțele naturale - cum ar fi schimbările în energia de la Soare - a răci ușor Pământul", se arată în raport instituțiilor federale americane.

Concluziile studiului contrazic opiniile președintelui SUA, Donald Trump, care la un moment dat a afirmat că încălzirea globală este o "înşelătorie" lansată de chinezi pentru a afecta industria Statelor Unite.

Mai recent, Trump și-a nuanțat poziția, spunând că nu crede că schimbările climatice sunt o "înşelătorie", însă nu este sigur că sunt cauzate de activitatea umană. Mai mult, liderul de la Casa Albă a acuzat oamenii de ştiinţă că au o "agendă politică".

De la începutul mandatului său de președinte, Trump a anulat multe din măsurile în sprijinul protecției mediului introduse de predecesorul său, Barack Obama, scopul declarat al actualei Administrații de la Casa Albă fiind acela de a spori producția internă de combustibili fosili.

În luna iunie 2017, preşedintele Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din Acordul climatic de la Paris.

După ce Siria a aderat în luna noiembrie 2017 la acordul climatic, SUA au rămas singura ţară care nu aplică pactul global privind combaterea schimbărilor climatice.

Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC), un organism ştiinţific însărcinat cu evaluarea riscurilor generate de schimbările climatice, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2007, avertiza într-un raport recent că fluctuaţiile naturale de temperatură sunt exacerbate de activităţile umane, care au provocat o creştere de aproximativ 1 grad Celsius a temperaturii globale faţă de perioada preindustrială.

IPCC a comunicat că schimbările climatice pot fi oprite doar dacă populaţia lumii introduce o serie de schimbări majore şi costisitoare, cum ar fi reducerea drastică emisiilor de dioxid de carbon sau renunţarea aproape în totalitatea la utilizarea cărbunelui.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.