Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un raport internațional acuză armata turcă de folosirea armelor chimice în Siria

NeoGAF
fosfor alb bombardament

Administraţia semiautonomă a kurzilor din Siria a prezentat luni la Paris o analiză a unui laborator elveţian care, în opinia sa, confirmă folosirea fosforului de către armata turcă în cursul ofensivei acesteia în nordul ţării, în octombrie 2019, notează AFP preluat de agerpres.

Vezi și: Când școala NU mai e școală, ci bătaie de joc: Cazul de la Craiova, al vlogerului Șelly - OPINIE

Raportul laboratorului Wessling a stabilit prezenţa anormală de fosfor alb în eşantionul de piele de la un combatant kurd rănit în ofensiva contra miliţiei kurde YPG.

"Tipul de rană (arsuri chimice) combinat cu cantitatea semnificativ ridicată de fosfor găsită în eşantion demonstrează că au fost utilizaţi agenţi cu fosfor (muniţii cu fosfor alb)", potrivit concluziilor raportului, redactat în engleză şi a cărui copie a fost obţinută de AFP.

Pentru doctorul Abbas Mansouran, care a îngrijit victime ale bombardamentelor turce, unele arsuri, foarte atipice, indică folosirea unor arme neconvenţionale.

"Semnele şi simptomele observate pe victime, în majoritate civili, erau compatibile cu expunerea la arme chimice", a afirmat el într-o conferinţă de presă la Paris alături de comandantul Nuri Mahmoud, purtător de cuvânt al YPG, şi de reprezentantul Rojava în Franţa, Khaled Issa.

Vezi și: Sanitas acuză Guvernul că vrea privatizarea sănătății 'fără consultarea partenerilor sociali şi fără un studiu fundamentat'

Autorităţile autonome ale minorităţii kurde siriene au acuzat Turcia încă din octombrie că a utilizat arme neconvenţionale ca napalm sau fosfor alb în cursul ofensivei sale.

Turcia a dezminţit recurgerea la "arme chimice" şi a acuzat în schimb că forţele kurde "le-au folosit" în scopul de a acuza Ankara.

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu sediul al Haga, a apreciat la rândul său că acest dosar nu ţine de competenţa sa, utilizarea fosforului alb nefiind de domeniul Convenţiei asupra armelor chimice.

Fosforul alb poate fi utilizat pentru a crea o perdea de fum, pentru a ilumina sau ca armă incendiară. Utilizarea acestui agent în fabricarea armelor incendiare contra civililor este însă interzisă de dreptul internaţional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.