Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un raportor ONU verifică în Turcia acuzaţiile de TORTURĂ

Raportorul special al ONU privind tortura a început luni o vizită de o săptămână în Turcia, unde autorităţile sunt acuzate de organizaţiile neguvernamentale de rele tratamente asupra deţinuţilor după puciul eşuat din luna iulie, relatează AFP.

Cu această ocazie, Nils Melzer se va întâlni cu victime şi familiile lor şi va efectua vizite la comisariate, tribunale şi închisori, a indicat un responsabil al Naţiunilor Unite la Ankara.

"Aştept cu nerăbdare să pot face un schimb de opinii cu guvernul turc asupra modalităţilor de a face faţă provocărilor, cum ar fi respectarea statului de drept, promovarea responsabilităţii (în faţa legii) şi respectarea dreptului victimelor la despăgubiri", a declarat, vineri, Melzer.

SPECTACOLUL naturii. Un gheizer de peste 30 de metri a erupt într-un lac din Noua Zeelandă -VIDEO

Deplasarea sa, prima efectuată de un raportor ONU pentru tortură în Turcia din 1998, intervine la o lună după publicarea unui raport Human Rights Watch care acuză autorităţile turce de "tortură şi rele tratamente" împotriva persoanelor arestate după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie.

Liderii turci au negat categoric aceste acuzaţii, reiterând că procedurile legale lansate după puciul eşuat se derulează cu respectarea statului de drept.

Vizita lui Melzer are loc la "invitaţia guvernului" turc, subliniază ONU.

La câteva zile după tentativa de lovitură de stat, Amnesty International sublinia deja că deţine "dovezi credibile" privind acte de tortură şi chiar de viol.

Vezi şi: IMAGINI SPECTACULOASE: Un cutremur puternic a stârnit PANICĂ în Nepal

Partenerii occidentali ai Turciei îşi exprimă cu regularitate preocuparea în legătură cu amploarea epurărilor lansate după puciul eşuat: peste 100.000 de persoane au fost arestate, destituite sau suspendate din funcţii de la 15 iulie.

Raportorul special al ONU îşi va face publice primele constatări şi recomandări într-o conferinţă de presă care va avea loc vineri, relatează agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.