Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Al treilea mare conflict în 2016 este iminent? Un nou război clocotește pe harta lumii

ucraina tanc

În timp ce războaiele din Siria și Ucraina au acaparat toată atenția la nivel mondial, elemente de război se adună în Caucaz și un nou conflict armat serios ar putea să izbucnească anul viitor pe harta lumii.

În ultima lună s-au înregistrat conflicte serioase între forțele armene și cele azere pe marginea enclavei Nagorno-Karabakh. Armenia și Azerbaidjanul, două foste republici sovietice din Caucazul de Sud, sunt în conflict de la sfârșitul anilor 1980 din cauza enclavei Nagorno-Karabah. Nagorno-Karabah este o regiune din Azerbaidjan având populaţie majoritar armeană. În prezent, conflictul din Nagorno-Karabah figurează pe harta conflictelor îngheţate lăsate în urmă de prăbuşirea colosului sovietic, iar armenii se bucură de sprijinul Rusiei.

Dar noile lupte au început în 4 decembrie, când Azerbaidhan a atacat "granița" care desparte enclava. În zilele imediat următoare situația s-a înrăutățit rapid cu escaladarea conflictului care a provocat zeci de morți de ambele părți. Pe măsură ce ostilitățile continuă, acordul de încetare a focului din mai 1994 este acum pus foarte serios în pericol, spune directorul Centrului de Studii Regionale din Armenia, Richard Giragosian, într-o analiză publicată în Al Jazeera.

Pentru Azerbaidjan, decizia a fost provocata, in linii mari, de o combinatie de strategie diplomatica si politica interna, spune analistul. În ciuda tuturor apelurilor diplomatice, problema se înrăutățește, observă acesta. Cele două părți au poziții mult prea diferite în puncte-cheie ale problemei, nu sunt capabile să ajungă la un nou acord de pace și nu sunt dispuse să ia nici cele mai elementare măsuri care ar putea construi o relație de încredere. De asemenea, există o lipsă pronunțată de voință politică pentru a se ajunge la un acord de pace.

Aceste lucruri înseamnă că escaladarea tensiunii și a violențelor a intrat pe un trend periculos. Și cu fiecare nou conflict toată situația se întreaptă către război.

Sursa foto

Vezi si: EXCLUSIV - Gabriel Oprea a dat OK-ul: UNPR pregătește lovitura în Parlament

Vezi si: Plesu il desfiinteaza pe Dan Puric: A facut un sindrom de guru

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.