Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un renumit politician kurd a fost ARESTAT în Turcia

Poliţia turcă a reţinut luni un politician kurd veteran şi un primar din provincia Mardin din sud-estul ţării, au spus surse din cadrul securităţii, fiind vorba de cele mai noi arestări ale unor kurzi în cadrul campaniei ample împotriva oponenţilor guvernului după lovitura de stat eşuată din luna iulie, transmite Reuters.

Ahmet Turk, 74 de ani, care a fost ales pentru prima dată în 1973 ca reprezentant al Mardin în parlamentul naţional şi care a fost parlamentar până în 2015, a fost arestat în locuinţa sa, în ceea ce agenţia de stat Anadolu a numit o 'investigaţie în desfăşurare împotriva terorismului'.

Ultima decizie a lui Erdogan provoacă îngrijorări în marile universităţi din Turcia

Autorităţile l-au reţinut de asemenea şi pe Emin Irmak, primar al unui district din Mardin. Ambii au fost înlăturaţi din funcţie săptămâna trecută de către guvern în cadrul unei campanii în care cel puţin 34 de primari aleşi au fost îndepărtaţi în sud-estul majoritar kurd al ţării, în legătură cu presupuse legături cu militanţi.

Potrivit unor surse, alţi şapte oficiali locali din regiune au fost de asemenea reţinuţi.

Liderii principalei formaţiuni pro-kurde de opoziţie, Partidul Democrat al Popoarelor (HDP), au fost arestaţi în urmă cu două săptămâni. Campania amplă de represiune purtată de preşedintele Tayyip Recep Erdogan după puciul eşuat din iulie este puternic condamnată la nivel internaţional.

Turcia se luptă cu o insurgenţă armată kurdă în sud-est, iar guvernul acuză HDP şi alţi politicieni kurzi de legături cu gruparea militantă PKK, considerată organizaţie teroristă de către Uniunea Europeană şi SUA.

O aplicatie de smatphone bagă în pușcărie sute de oameni în Turcia

Mii de oficiali ai HDP, al doilea cel mai mare partid de opoziţie din parlament, au fost reţinuţi în ultimele luni.

PKK a lansat în 1984 o insurgenţă împotriva statului, în care peste 40.000 de persoane au fost ucise. HDP şi alte partide kurde neagă orice legături directe cu PKK şi susţin că lucrează la o rezolvare pe cale paşnică a conflictului.

Represiunea împotriva politicienilor pro-kurzi se desfăşoară în paralel cu epurarea persoanelor acuzate de legături cu clericul Fethullah Gulen, stabilit în SUA şi acuzat de autorităţile turce că a organizat tentativa de puci din iulie. Gulen neagă orice implicare.

Peste 110.000 de persoane au fost concediate sau suspendate din funcţie în armată, serviciile publice, sistemul judiciar sau din alte domenii, în timp ce 36.000 de persoane au fost închise şi aşteaptă procesul ca parte a anchetei privind lovitura de stat eşuată.

agerpres.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.